Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Oborstade tänder farligt för hjärtat

Dålig munhygien ökar risken för inflammation i tandköttet och munhålan. Inflammationen gör att blodkärlen blir trängre och trånga blodkärl ökar risken för hjärtinfarkt.

Undersökningen där munhygien och hjärt- kärlsjukdom kopplas samman är inte den första. Tidigare studier har visat att det finns en länk mellan sjukdomar i munhålan och ateroskleros, ett tillstånd i blodkärlens väggar som gör dem tjockare och stelare och där en låggradiga men kronisk inflammation spelar en nyckelroll.
Att ateroskleros ligger bakom hjärtinfarkt, stroke och andra kärlsjukdomar är välkänt.

Sju av tio borstar regelbundet

Den nu publicerade brittiska undersökningen är den första där forskare har undersökt sambandet mellan hur ofta en person borstar tänderna och risken för hjärtsjukdom.
Fler än 11 000 vuxna deltog i undersökningen som även handlade om exempelvis rökvanor och fysisk aktivitet.
70 procent av deltagarna uppgav att de borstade tänderna två gånger om dagen och 60 procent att de regelbundet gick till tandläkare eller tandhygienist.

Inflammationsmarkörer i blodet

Under de åtta år som följde inträffade 555 insjuknanden i hjärtinfarkt. 170 av dem med dödlig utgång.
Trots att forskarna tog hänsyn till andra riskfaktorer för infarkt, till exempel övervikt, högt blodtryck, rökning och hjärtinfarkter i familjen, kvarstod en 70-procentigt ökad risk för hjärtinfarkt bland de som hade den sämsta munhygienen jämfört med de som borstade tänderna två gånger om dagen.
Sambandet stryktes även av de prover som analyserades vilka visade att de med sämst munhygien hade mer inflammationsmarkörer i blodet.

Andra livsstilsfaktorer

Det kan vara så att dem som slarvar med tandborstningen även har andra ohälsosamma livsstilsfaktorer som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och som inte undersöktes i den här studien, till exempel dåliga matvanor och låg fysisk aktivitet.

Text: Tord Ajanki