Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny studie: Kan glutenreducerad kost första åren förhindra celiaki?

Kan ett minskat intag av gluten under småbarnsåren påverka ett insjuknande i celiaki, glutenintolerans? Detta ska forskare vid Lunds universitet undersöka i den nya studien GRAIN (Gluten Reduction after Infancy and risk of Celiac Disease).

– Vi har i tidigare studier sett att mängden gluten man äter spelar roll för risken att bli sjuk. I GRAIN vill vi se om vi kan förhindra ett insjuknande om man under de första fem levnadsåren i livet bara äter mindre gluten än dagens rekommendationer, säger Daniel Agardh, läkare vid Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet som är ansvarig för studien.

Länk till pressmeddelande Lunds universitet.

Person i utemiljö. Bild.
Daniel Agardh