Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nanoporer och magnetism levererar insulin

En inopererad insulinfylld dosa, knappt mer än tio millimeter i diameter, med nanosmå porer som öppnas och stängs med magnetism. Det kan bli morgondagens sätt att tillföra insulin.

Forskare vid Children’s Hospital i Boston, USA, arbetar med att utveckla en principiellt helt ny metod att temporärt och i exakt dos tillföra av till exempel insulin till blodet.
- Vi är ännu inte framme vid försök testa på människor men tekniken är lovande, säger Alison Cole vid National Institute of General Sciences i USA.

Nano betyder dvärg
Teknologin bygger på att dosan som är inopererad under huden har ett membran tillverkat med nanoteknik. Membranet ökar och minskar sin genomsläpplighet med hjälp av en liten magnet utanför kroppen.
Nano betyder dvärg på grekiska och det är verkligen frågan om en liten skala. En nanometer är lika med en miljondels millimeter, ungefär hundratusen gånger mindre än diametern på ett hårstrå från en människa.
När nanoteknik används för att bygga nya material håller de på med ett slags atomslöjd. De kan efter önskemål foga molekyl till molekyl och materialet får helt nya egenskaper.

Värms upp av magnetstrålar
Det membran som forskarna använder innehåller mineralen magnetit. Det gör att när det utsätts för magnetiska strålar så värms nanopartiklar upp och porerna öppnar sig. På så sätt kan exempelvis insulin tränga igenom porerna och ut i blodbanan.
När magnetfältet slås av eller magneten flyttas bort från kroppens närhet sjunker temperaturen i membranet och porerna sluts.
Tester som forskarna utfört i djurförsök visar att magnetstrålarna slås på tar det ungefär en till två minuter för porerna att öppna sig och fem till tio minuter för att stängas.

Ingen krånglig elektronik
Experimenten har också visat att membranet i den lilla dosan är stabilt och står emot till exempel stötar. Vidare accepteras dosan väl av kroppens immunsystem och att membranet inte aktiveras av lätt förhöjda temperaturer som vid feber eller inflammation.
En fördel med tekniken är att det inte behövs någon inplanterad elektronik som kan krångla.

Enkel fysisk princip
I djurförsöken har dosan utan problem fungerat i minst 45 dagar och levererat exakta mängder av substanser.
Även om det återstår många års forskning innan nanoteknologi och magnetism kan användas för att leverera läkemedel ut i blodbanan så visar Bostonforskarnas experiment att i grunden enkla fysiska principer kan vara en sätt.

Text: Tord Ajanki


Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nano Letters