Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hur risken för allvarlig hjärtsjukdom påverkas hos individer som följer en viss kost

Morötter och vitkål i en disk i butik
Eat-Lancet-kosten består av mycket fullkorn, grönsaker, frukt, nötter, frön och baljväxter (ärter, bönor och linser), och en mycket mindre mängd animaliska produkter, socker och mättat fett jämfört med dagens konsumtion.

Eat-Lancet-kommissionen föreslog 2019 en globalt hållbar hälsosam kost som innehåller främst växtbaserad föda. Bevis för att denna kost skulle förhindra hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom har hittills varit väldigt begränsade. Nu har en studie vid Lunds universitet undersökt sambandet mellan EAT-Lancet-kosten och risken för just dessa sjukdomar.

Kohortstudien Malmö Kost Cancer (MKC), som rekryterade deltagare under åren 1991 till 1996, innefattar data från närmare 24 000 deltagare i åldern 44 till 74 år. Deltagarna hade varken hjärt- och kärlsjukdom eller diabetes när de registrerades i studien. I den aktuella studien som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition har forskare vid enheten för nutritionsepidemiologi vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC) använt sig av data från MKC för att studera sjukdomsrisk.

– Vi har tidigare sett att individer som följer Eat-Lancet-kosten har minskad risk att dö i förtid och att drabbas av typ 2-diabetes och nu ville vi undersöka sambandet med risken för hjärtinfarkt och annan allvarlig hjärtsjukdom, säger Emily Sonestedt, universitetslektor inom nutritionsepidemiologi vid LUDC och en av studiens huvudförfattare.

I MKC-studien finns kostdata för samtliga deltagare och i den aktuella studien har forskarna tillämpat ett kostindex (se faktaruta) baserat på Eat-Lancet-kosten utifrån 14 olika livsmedelskomponenter. Forskarna har sedan undersökt associationen mellan hur väl deltagarna följde Eat-Lancet-kosten och registerdata om eventuella hjärtinfarkter och andra allvarliga hjärtsjukdomar.

Resultaten visade att deltagare som hade den största följsamheten till Eat-Lancet-kosten hade 20 procent lägre risk för hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom än de som hade den lägsta följsamheten. Detta samband var detsamma för män och kvinnor och resultatet var robust efter att forskarna hade uteslutit deltagare med felaktigt rapporterat energiintag, omfattande kostförändringar eller vars hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom inträffade under de första två åren efter uppföljningen. Under en 25 år lång uppföljningsperiod inträffade drygt 3 000 hjärtinfarkter eller andra allvarlig hjärtsjukdomar, och forskarna justerade resultaten baserat på bland annat ålder, kön, kostbedömning, rökningsstatus och BMI.

– Vår studie visar att det finns fördelar för hälsan att äta enligt denna kost. Den visar att personer som följer den växtbaserade planetära hälsosamma kosten torde ha en lägre risk för hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom över ett längre tidsperspektiv, säger Anna Stubbendorff, doktorand vid enheten för nutritionsepidemiologi vid LUDC, en av studiens författare.

Länk till artikeln i American Journal of Clinical Nutrition

Länk till nyhet om hållbar kost

Modell för kostindex

Forskarna vid Lunds universitet och RISE (Research institute of Sweden) har utvecklat ett eget kostindex, eller en egen modell med poängsystem för att kunna fastställa följsamhet till Eat-Lancet-kosten och dess samband med dödlighet. Eat-Lancet-kosten består av livsmedelskomponenter med bestämda kostintagsnivåer och förslag på referensintervall som anses förenliga med optimal hälsa i olika populationer. Baserat på beskrivningar klassificerade forskarna Eat-Lancet-kostens livsmedelskomponenter i livsmedel som vi antingen rekommenderas öka eller minska konsumtionen av. Livsmedelskomponenter vars intag rekommenderas öka är grönsaker, frukt, omättade oljor, baljväxter, fullkorn, nötter och fisk. De livsmedelskomponenter där ett begränsat intag rekommenderas är nötkött och lamm, fläsk, fågel, ägg, mejeriprodukter, potatis och tillsatt socker.

Forskarnas eget kostindex består av 14 livsmedelskomponenter som de fastställt utifrån Eat-Lancet-kosten, med ett möjligt intervall på 0–3 poäng för varje komponent. Noll poäng anger låg följsamhet till målet för livsmedelskomponenten enligt Eat-Lancet-kosten, och tre poäng hög följsamhet. Totala möjliga poängintervall är 0–42 poäng, där noll poäng innebär icke-följsamhet upp till 42 poäng för perfekt följsamhet. Forskarna utvärderade sedan studiedeltagarnas kostintag baserat på rapporterade mängder i gram per dag i rå vikt, vilket är i linje med hur kostintagsnivåer uttrycks i Eat-Lancet-kosten.

Porträtt av en forskare.

Kontakt

Emily Sonestedt
Universitetslektor inom nutritionsepidemiologi vid Lunds universitet
+46 737 00 71 45 
+46 40 39 13 25
emily [dot] sonestedt [at] med [dot] lu [dot] se

Länk till Emily Sonestedts profil i Lunds universitets forskningsportal

Eat-Lancet-kosten – en planetär hållbar hälsosam kost

Eat-Lancet-kommissionen består av 37 internationellt erkända forskare som utgår från ett samarbete mellan den vetenskapliga tidskriften The Lancet och stiftelsen Eat. I en rapport från 2019 lanserade kommissionen ”the great food transformation” som är en modell för hur livsmedelssystemet i framtiden ska kunna förhålla sig till planetens begränsningar. Modellen baseras på hållbarhet och hälsosamma kostvanor för en ständigt växande global befolkning. Kommissionen presenterade i rapporten en hälsosam referenskost som kallas för Eat-Lancet-kosten. Syftet med kosten är att den ska vara miljömässigt hållbar, men även förhindra kostrelaterade kroniska sjukdomar och död i förtid. I Eat-Lancet-kosten, som på engelska benämns ”the planetary health diet”, angav forskarna globala målvärden för ett dagligt intag av ett urval av olika livsmedel. Denna kost består av mycket fullkorn, grönsaker, frukt, nötter, frön och baljväxter, och en mycket mindre mängd animaliska produkter, socker och mättat fett jämfört med dagens konsumtion. Med teoretiska beräkningar uppskattade forskarna även kostens förbättringar för människors hälsa och livslängd.

Länk till webbsida med mer information om Eat-Lancet

Latest news