Kohortstudien Malmö Kost Cancer (MKC), som rekryterade deltagare under åren 1991 till 1996, innefattar data från närmare 24 000 deltagare i åldern 44 till 74 år. Deltagarna hade varken hjärt- och kärlsjukdom eller diabetes när de registrerades i studien. I den aktuella studien som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition har forskare vid enheten för nutritionsepidemiologi vid Lunds universitets diabetescentrum (LUDC) använt sig av data från MKC för att studera sjukdomsrisk.
– Vi har tidigare sett att individer som följer Eat-Lancet-kosten har minskad risk att dö i förtid och att drabbas av typ 2-diabetes och nu ville vi undersöka sambandet med risken för hjärtinfarkt och annan allvarlig hjärtsjukdom, säger Emily Sonestedt, universitetslektor inom nutritionsepidemiologi vid LUDC och en av studiens huvudförfattare.
I MKC-studien finns kostdata för samtliga deltagare och i den aktuella studien har forskarna tillämpat ett kostindex (se faktaruta) baserat på Eat-Lancet-kosten utifrån 14 olika livsmedelskomponenter. Forskarna har sedan undersökt associationen mellan hur väl deltagarna följde Eat-Lancet-kosten och registerdata om eventuella hjärtinfarkter och andra allvarliga hjärtsjukdomar.
Resultaten visade att deltagare som hade den största följsamheten till Eat-Lancet-kosten hade 20 procent lägre risk för hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom än de som hade den lägsta följsamheten. Detta samband var detsamma för män och kvinnor och resultatet var robust efter att forskarna hade uteslutit deltagare med felaktigt rapporterat energiintag, omfattande kostförändringar eller vars hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom inträffade under de första två åren efter uppföljningen. Under en 25 år lång uppföljningsperiod inträffade drygt 3 000 hjärtinfarkter eller andra allvarlig hjärtsjukdomar, och forskarna justerade resultaten baserat på bland annat ålder, kön, kostbedömning, rökningsstatus och BMI.
– Vår studie visar att det finns fördelar för hälsan att äta enligt denna kost. Den visar att personer som följer den växtbaserade planetära hälsosamma kosten torde ha en lägre risk för hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom över ett längre tidsperspektiv, säger Anna Stubbendorff, doktorand vid enheten för nutritionsepidemiologi vid LUDC, en av studiens författare.