Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fattiga barn dör av brist på insulin

I fattiga länder dör varje år tiotusentals barn med typ 1 diabetes därför att de inte har tillgång till insulin. Internationella Diabetesfederationen manar nu till en global kraftsamling för att rädda deras liv.
- Det är en skam. De dör helt i onödan, säger Jean-Claude Mbanya, vice ordförande i federationen.

Den 25 oktober samlas politiker, representanter för läkemedelsindustrin, olika hjälp- och diabetesorganisationer samt experter på barnsjukvård och diabetesutbildning till ett möte i London där riktlinjerna för den globala kampanjen ska dras upp.
- Vi samlar organisationer och individer som kan göra något åt situationen. Det är inte bara fråga om en tillfällig humanitär insats för att rädda liv, utan något som lägger grunden för en hållbar lösning, säger Martin Silink, ordförande i Internationella Diabetesfederationen i ett pressmeddelande.

En halv miljon barn har diabetes

- Den brutala sanningen är att många barn i utvecklingsländerna dör snart efter att de har fått typ 1 diabetes. Det är 87 år sedan insulinet upptäcktes och det är en skam att fortfarande alla diabetiker inte har tillgång till det livsviktiga hormonet, konstaterar Jean-Claude Mbanya.
Typ 1 diabetes är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i världen som drabbar barn. Varje dag får fler än 200 diagnosen. Drygt 500 000 barn under 15 år har typ 1 diabetes och sjukdomen blir allt vanligare i stora delar av världen.

Tiotusentals har inte insulin

Av den halva miljonen diabetessjuka barn beräknar Internationella Diabetesfederationen att ungefär 75 000 inte har tillgång till insulin och går en säker död till mötes. Ännu fler har inte tillräckligt mycket insulin för att reglera blodsockret vilket dramatiskt ökar risken för allvarliga invalidiserande komplikationer.
Åter ännu fler barn lever under sådana omständigheter att de och deras föräldrar inte kan kontrollera sjukdomen därför att de saknar medel att köpa blodsockermätare och teststickor.

 

Brist på kunskaper och organisation

I många fattiga länder saknas även kunskaper och en organisation som kan informera och utbilda barn och deras föräldrar hur insulinet ska injiceras och hur stor dosen ska vara i förhållande till blodsockerhalten.
Särskilt utsatta länder enligt Internationella Diabetesfederationen är de afrikanska som ligger söder om Sahara och vissa delar i Asien.

Text: Tord Ajanki
Bild: Photo Alto