Javascript är avstängt eller blockerat i din webbläsare. Detta kan leda till att vissa delar av vår webbplats inte fungerar som de ska. Sätt på javascript för optimal funktionalitet och utseende.

Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Drygt 20 000 injektioner i onödan

När Annika Jönsson var 19 år insjuknade hon i diabetes. Diagnosen blev inte oväntat diabetes typ 1 och med det var behandlingen självklar, flera insulininjektioner om dagen. Men hennes diabetes var ovanligt lättskött, så lättskött att det väckte misstankar. Ett genetiskt test bekräftade misstankarna.
Det var inte typ 1 diabetes utan MODY. Då hade det gått 15 år, hon hade tagit fler än 20 000 injektioner och stuckit sig i fingret otaliga gånger. Helt i onödan.

annika jönsson mody
"Jag berättar min historia för att sätta ljuset på att det finns ovanliga diabetesformer som ska skötas på sitt speciella sätt", säger Annika Jönsson som hade fel diagnos i 15 år. Här med sin spruta – nu ett minne blott... Drago Prvulovic /MalmöBild
När Annika Jönsson var 19 år insjuknade hon i diabetes. Diagnosen blev inte oväntat diabetes typ 1 och med det var behandlingen självklar, flera insulininjektioner om dagen. Men hennes diabetes var ovanligt lättskött, så lättskött att det väckte misstankar. Ett genetiskt test bekräftade misstankarna.
 Det var inte typ 1 diabetes utan MODY. Då hade det gått 15 år, hon hade tagit fler än 20 000 injektioner och stuckit sig i fingret otaliga gånger. Helt i onödan.

- Jättelyxigt att slippa sprutorna. Jag känner mig inte riktigt som en diabetiker längre, säger Annika Jönsson och tillägger.

- Jag har haft tur som haft kunniga läkare.


Två procent har MODY

MODY-formerna av diabetes är ovanliga, ungefär två procent av alla diabetiker har MODY, men mörkertalet är stort. Många har felaktiga diagnoser, typ 1 eller typ 2 diabetes.

Annika Jönsson är ett bra exempel på att en mer precis diabetesdiagnos kan vara till stor nytta för en enskild individ. Utan det gentest hennes läkare föreslog att hon skulle ta hade hennes diagnos fortfarande varit osäker.

Små insulindoser

Hela hösten 1994 var Annika Jönsson förkyld. Den ville aldrig släppa taget. Vid ett besök på vårdcentralen togs ett rutinmässigt blodsocker och det visade för högt värde. På sjukhuset i Lund konstaterades diabetessjukdomen. Hon blev inlagd för att lära sig att hantera sprutorna och testa sitt blodsocker. Behandlingen var fyra insulininjektioner om dagen och regelbundna stick i fingret för att testa blodsockret.

- Men det var inte så besvärligt att vara diabetiker. Jag tog mina sprutor, insulindoserna var pyttesmå, jag testade och sockret låg alltid bra, berättar Annika Jönsson.En fullträff

Så fortsatte det. Efter att dottern Ida föddes för fem år sedan behövde Annika Jönsson inte ta mer än en injektion långtidsverkande insulin per dag. Blodsockret låg ändå lagom lågt och jämnt. Det var då hennes läkare, Martin Ridderstråle i Malmö, erbjöd henne ett gentest för MODY och det blev en fullträff.

- Sedan två år tar jag en tablett på morgonen, testar blodsockret nån gång ibland. Går till läkaren en gång per år och det är aldrig några konstigheter.

Annika Jönsson tar ett diabetesmedel som stimulerar insulinfrisättningen från bukspottkörteln.En annan termostat

Nael Shaat, specialist på MODY, beskriver sjukdomen som att patienten har en annan sorts termostat för blodsockerkontroll, nivån är lite högre än normalt men för vissa MODY-former gör det ingenting. Forskning har visat att patienten inte tar skada av det.

- I början kändes det konstigt att inte ta insulin men det gick över. Det är verkligen en befrielse att slippa hålla på med sprutorna, säger Annika Jönsson och förklarar varför hon har berättat sin historia.

- Jag vill hjälpa till att sätta ljuset på det finns andra diabetesformer, att det inte bara handlar om typ 1 och typ 2.

Text: Tord Ajanki

Fakta om MODY-diabetes

MODY är inte en utan flera sjukdomar som skiljer sig åt från varandra. De beror på en genetisk mutation som påverkar betacellernas förmåga att producera insulin.

  • MODY 1 utgör cirka 10 procent av alla MODY-fall.
  • MODY 3 är den mest kända MODY-varianten och utgör cirka 60 procent av MODY. Eftersom flest drabbas av MODY 3 görs också den mesta forskningen på patienter med MODY 3, men samma behandling appliceras på patienter med MODY 1.
  • Såväl MODY 1 och MODY 3 misstas ofta för typ 1 diabetes, men patienterna har bättre blodsockervärden och mindre insulinbehov. Patienter med MODY 1 eller MODY 3 behöver inga insulininjektioner utan ges insulinstimulerande medicin i tablettform .
  • MODY 2 utgör cirka 25-30 procent av alla  MODY-fall och misstas ofta för typ 2 diabetes. Det är en mild diabetestyp som inte ska behandlas överhuvudtaget. Personer med denna diagnos kan leva ett liv utan komplikationer, de behöver ingen behandling och ska inte gå på några kontroller. Däremot ska gravida kvinnor med MODY 2 kontrolleras särskilt eftersom sjukdomen kan påverka det ofödda barnet.