Olika studier har testat om diabetesmedelet medlet minskar risken för att insjukna i typ 2 diabetes för personer i riskzonen. Livsstilsförändringar var effektivare men även metformin ensamt minskade risken med drygt 30 procent.
Än så länge används inte metformin för att förhindra diabetes hos patienter med ett förstadium till sjukdomen, så kallad prediabetes, medlet prövas enbart i forskningsstudier. I en stor amerikansk undersökning, Diabetes Prevention Program (DPP), deltog tre grupper med prediabetes. I en fick deltagarna genomgå ett intensivt program för livsstilsförändring, kostvanor och fysisk aktivitet, i en annan enbart metformin och i en tredje placebo, verkningslösa piller.
Jämfört med placebo minskade livsstilsförändringarna risken att insjukna i typ 2 diabetes med 58 procent och för metformin med 31 procent under de tre år deltagarna följdes.
Världens mest använda medel
För att undersöka om behandlingen med metformin sker till priset av kognitiv försämring följde forskarna i fortsättningsstudien, Diabetes Prevention Program Outcomes Study, fler än 2 000 personer med prediabetes som hade använt metformin i mer än åtta år. Forskarna kunde inte upptäcka något sådant samband.
- Detta är mycket viktiga resultat då metformin är det mest använda diabetesmedlet i världen sedan flera decennier tillbaka och det medel de flesta som får diagnosen typ 2 diabetes startar läkemedelsbehandlingen med, säger José A Luchsinger, som har lett den aktuella studien till Medical News Today.
Fotnot: Metformin säljs i Sverige under preparatnamnet Gluphage.
Länk till sammanfattning av undersökningen i tidskriften Diabetes Care
Metformin, Lifestyle Intervention, and Cognition in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study