Den nya rapporten, tillsammans med tre andra från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) fungerar som vetenskapligt underlag för Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hur diabetes ska behandlas. Riktlinjerna ska presenteras inom kort.
Vänta inte för länge
En av slutsatserna i den nya rapporten är att om kost- och motionsråd inte har hjälpt under det första halvåret efter diagnosen typ 2 diabetes bör blodsockersänkande behandling med läkemedel starta.
Risken för komplikationer på sikt, exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och ögonskador minskar om blodsockerkontrollen snabbt blir så normal som möjligt.
Behandlingen, där flera olika typer av läkemedel kan användas, är förhållandevis enkel och risken för biverkningar liten, skriver SBU.
Motsägande resultat
När det gäller patienter som har haft typ 2 diabetes i fem till tio år eller längre konstaterar SBU att fördelen med intensiv blodsockersänkande behandling inte säkert är större än de risker den medför, till exempel blodsockerfall och andra biverkningar.
Resultaten från undersökningar är motsägande när det gäller minskad risk för hjärt- kärlsjukdomar. Risken för njurskador minskar något.
Individuella mål
Det är viktigt att individualisera målen för den blodsockersänkande behandlingen för patienter som haft typ 2 diabetes en längre tid, menar SBU och konstaterar att det för denna patientgrupp finns ett behov av nya undersökningar med längre uppföljningstid.
Text: Tord Ajanki
SBU:s rapport
Bra med tidig tuff behandling vid typ 2 diabetes
Vid nyupptäckt typ 2 diabetes bör behandlingen med blodsockersänkande läkemedel starta tidigare än den ofta gör idag. För dem som haft sjukdomen ett antal år är strikt sockerkontroll inte lika självklar. Det är två av de slutsatser SBU gör i en ny rapport.