Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ytterligare satsningar krävs på forskning och vård

I dagarna har media rapporterat om en ny svensk forskningsstudie som publicerats i The New England Journal of Medicine (NEJM). Studien visar att risken att dö i förtid vid typ 1-diabetes är dubbelt så hög trots välreglerade blodsockernivåer, vid högre nivåer ökar risken upp till tio gånger.

Diabetesförbundets och Diabetesfondens ordförande Fredrik Löndahl framhåller att livslängden för människor med typ 1-diabetes stadigt ökar, men ser studien som publicerats i NEJM som en viktig påminnelse om hur pass allvarlig diabetessjukdomen är och att det finns risker som inte får bagatelliseras.
- Det är inte bara en släng socker, eller att ta sin spruta så mår man bra, säger Fredrik Löndahl. Diabetes kräver ständiga överväganden, beslut och kontroll – samtidigt som man ska leva sitt liv.

Mer forskning

Studien är ett kvitto på att de satsningar som görs inom svensk diabetesvård och forskning inte är tillräckliga, det krävs mer. Mer resurser måste tillföras forskningen för att förstå sjukdomen bättre och hitta ett botemedel. Även vårdens insatser måste öka för att fler ska få de bästa möjliga förutsättningarna att nå bra blodsockernivåer. Det kan vara tätare besök på medicinkliniken, ökade satsningar för att minska komplikationer och större frikostighet när det gäller tekniska hjälpmedel.
- Staten behöver ta ett större ansvar och stödja landstingen i detta viktiga arbete, säger Fredrik Löndahl.