Vin och sockerkontroll

Fråga: Hittade Er sida av en händelse och den visade sig vara en stor och angelägen källa. Och lätt att hitta i. Stort tack för den!
Jag är 59 år och har diagnosen diabetes 2, äter metformin (500 mg) 2 ggr per dag, motionerar dagligen, äter GI mat osv. Jag har en last - vin. Jag tycker mycket om vin och dricker två glas om dagen (på kvällen). Aldrig starksprit!
Mitt långtidssocker ligger på ca 5,9 eller 6,0 och mitt mål (kanske orealistiskt) är att slippa metforminet. Jag har inte diabetes i släkten.
Min fråga är i vilken utsträckning vinet kan bidra till min sockernivå? Om jag slutar med vin på vardagarna och bara dricker några glas till helgerna tror ni att min socker kommer gå ner?

Carl-David Agardh, professor i diabetes, svarar:
Först och främst vill jag säga att Du verkar ha en god diabetesreglering med de HbA1c-värden du anger.
En måttlig alkoholkonsumtion i form av ett glas vi om dagen påverkar inte din diabetes negativt. Du har en liten dos metformin, som nog kan vara klokt att behålla.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.