Varför stiger blodsockret under natten?

Fråga: Jag jobbar natt, äter vid 18:00 tiden. Kontrollerar blodsockret som ligger bra ända tills  03:00 tiden. Då börjar det att stiga. Följt blodsockret varje timme. Trots att jag inte har ätit sedan 18:00. Typ 2 diabetiker med metformin 2 tabletter á´500 mg,1 gång per dygn  18:00  samt 1 tablett a´ 500mg  på morgonen när jag kommer hem 08:00.
För varje timme stiger blodsockret. När läkare vill ha fastevärde blodsocker, så kan det ligga mellan 7.0-8.0, efter sömn normala värden. Även när jag är ledig samma sak. Är detta stressvärde. Motionerar dagligen efter att ha sovit cirka sju timmar
HbA1c  55-65. Ska jag börja med insulin ?

/Marita

Anders Rosengren, läkare på Edokrinologiska kliniken i Malmö och forskare på Lunds universitets Diabetescenter, svarar:
Att blodsockervärdet stiger fastän man inte äter kan bero på att levern utsöndrar socker till blodet. Detta är en naturlig reaktion för att ge kroppen näring då man inte äter (vi behöver ju socker för att kunna fungera).
Dock är denna sockerproduktion från levern förstärkt om man har nedsatt insulinkänslighet. Detta kan åtgärdas på två sätt:
1) det bästa är att med livsstilsförändringar, det vill säga mindre kostintag och ökad motion, öka insulinkänsligheten,
2) ett komplement till livsstilsförändringen är att öka metformindosen. Detta kan dock ha biverkningar och måste göras i samråd med din läkare.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.