Varför producerar inte bukspottkörteln insulin

Fråga: Fick diabetesdiagnos för 3 månader sedan, typ 1,5 "Lada". Är 72 år och har en far på 92 år som också har diabetes. Min undran är: vad beror det på att bukspottskörteln inte producerar insulin?

Svar: Det är en intressant fråga men den är komplex och svaret beror på vilken diabetesform det handlar om.
Det gemensamma för de olika diabetessjukdomarna är brist på insulin som utsöndras från bukspottkörteln, vid diabetes fungerar körteln som den ska utom när det gäller att kunna utsöndra tillräcklig mängd insulin.
Vid den vanligaste diabetesformen, typ 2, bidrar ofta även insulinresistens vilket betyder att insulinet har nedsatt effekt ute i kroppens vävnader. Då krävs det ännu mer insulin och bukspottkörteln klarar inte av det vilket leder till att blodsockret stiger över en normal nivå. Insulinresistens beror ofta på övervikt.
Insulinbristen kan också vara total, som vid typ 1 diabetes. Då har kroppens eget immunförsvar, av en ännu okänd anledning, angripit och förstört de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.
Vid Lada, som ibland beskrivs som diabetes typ 1,5, har insulincellerna angripits av immunförsvaret på samma sätt som vid typ 1. Angreppet kan mätas i blodet i form av autoantikroppar. Lada är som typ 1 diabetes en autoimmun sjukdom men den är mildare och drabbar i regel äldre personer. Insulinbristen är inte total men de flesta Lada-patienter behöver ganska tidigt i sjukdomsförloppet ta insulinsprutor.
Din diabetes beror således på att immunförsvaret har agerat mot de insulinproducerade cellerna.

Du kan läsa mer om Lada på diabetesportalen.se

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.