Vad är det som bildar ketoner?

Fråga: Går det att förebygga att ketoner bildas i kroppen? Kan man successivt bygga upp sin förmåga att anstränga sig, utan att bilda ketoner?
Jag har diabetes typ 1 sen några år tillbaka, är 49 år och slankare än de flesta av mina jämnåriga kompisar. Har för övrigt alltid varit slank i förhållande till hur mycket jag ätit.
Nu har jag flerdosbehandling med basinsulin och måltidsinsulin. Basinsulinet har jag successivt flyttat till morgonen för att undvika nattliga känningar som har varit ständigt återkommande tidigare.
Men problemet är att efter träning får jag i stort sett alltid lite ketoner, det brukar variera mellan 0,1 och 0,6 på mätaren. När detta inträffar får jag samtidigt våldsam huvudvärk som inte släpper på värktabletter (så det har jag slutat med) och smärta i alla muskler som jag använder.
Det känns ungefär som träningsvärk men sitter i konstant. Det här tillståndet med värk brukar vara i en till tre dagar och sänker mig totalt. Eftersom jag inte hittat något som hjälper har jag försökt leva som vanligt. Det tär.
Sedan jag flyttat basdosen till morgonen är detta tillstånd inte lika akut som tidigare men fortfarande plågsamt. När det är som värst kan jag inte göra något som kräver hjärnkapacitet.
Min uppfattning är att det slår hårdare om jag till exempel jobbar en lång härlig dag i trädgården än om jag går på ett 50 min gympass. Ska kanske tillägga att jag aldrig tränar om blodsockret ligger utanför intervallet 5 – 10.
Äter alltid frukost, lunch och middag. I övrigt föredrar jag ett spontant liv.

Hindrik Mulder, professor och diabetesläkare, svarar:
Ketoner bildas när fettförbänning är omfattande och tillgången på glukos är begränsad. Det sker till exempel vid fasta men också när insulin saknas. Insulin ser till att glukos transporteras in i muskler och att förbränning av olika bränslen är effektiv. Glukos i viss omfattning behövs faktiskt för att vi skall få en effektiv förbränning av fett.
Träning liknar i vissa avseenden vad som händer under fasta. Vi bygger inte upp våra energidepåer utan använder dem istället. Särskilt vid långvarig träning utnyttjas fettdepåer.
Under dessa förhållanden behövs och frisätts inte insulin. Det är beskrivet att patienter med diabetes löper en ökad risk att få ketoner under träning. Det kan bero på att man har sänkt sitt insulin för mycket. Saknas insulin får man inte den transport av glukos in i muskler som behövs för att förbränna fett utan ketonkroppsbildning.
Prova att inte sänka ditt insulin så mycket inför träning och ät lite mer precis innan; använd sportdryck under passet för att hålla blodglukos uppe. Var inte orolig för att ditt blodglukosvärde är lite högre - de gynnsamma effekterna av träning kommer ändå att överväga.
Huvudvärk och ketonkroppsbildning anses ha ett samband. Många upplever huvudvärk vid fasta när man går över till ketonkroppsbildning - det brukar ske efter ungefär ett dygn. Känsligheten för detta varierar säkert mycket hos olika individer.
Vad din muskelvärk beror på är svårt att avgöra. Om du har omfattande ketonkroppsbildnng kan det sänka pH i muskulaturen. Det finns teorier om att detta kan bidra till träningsvärk. Förhoppningsvis kan dina besvär lätta om du kommer tillrätta med ketonkroppsbildningen under träning.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.