Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sverige och Danmark i gemensam kamp mot diabetes

Sverige och Danmark är bland de länder i världen med högst förekomst av typ 1-diabetes i relation till invånarantal. Båda länder har en lång tradition av excellent forskning och behandling och med ett nytt gemensamt diabetesprojekt, DiaUnion, finansierat av EU:s Interregprogram, stärker vi nu relationerna mellan länderna och intensifierar kampen för att bekämpa en livsfarlig sjukdom. Projektet kopplar samman de båda ländernas främsta kompetenser inom klinisk forskning och behandling, samt bidrar till att positionera Greater Copenhagens life science kluster Medicon Valley som ett av Europas ledande center för forskning inom autoimmun diabetes.

Tidigare i år undertecknade Region Skåne och Region Hovedstaden en avsiktsförklaring som syftar till att fördjupa samarbetet i Greater Copenhagen, framför allt omkring sjukvården. Som ett led i detta arbete planerar nu de båda regionerna, tillsammans med Lunds universitet, Steno Diabetes Center Copenhagen och den svensk-danska kluster-organisationen Medicon Valley Alliance (MVA) för en satsning kring autoimmun diabetes som under de närmaste två åren ska bidra till att stärka forskningen i syfte att utveckla nya behandlingar till förmån för Öresundsregionens diabetespatienter. EU stöttar partnerskapet med 500.000 euro, vilket utgör hälften av projektets totala kostnader. Resterande del finansieras av de två regionerna och Steno Diabetes Center Copenhagen.
Projektet ska både finansiera ett tätt forskningssamarbete och understödja en gemensam svensk-dansk insats kring behandling och prevention. Ambitionen är även att undersöka möjligheterna för ett stärkt utbildningssamarbete mellan regionens universitet, samt införandet av ett patientmobilitetsavtal som möjliggör för patienter att få tillgång till bästa möjliga vård oavsett om den erbjuds i Region Skåne eller i Region Hovedstaden. Projektet har således inspirerats av det mångåriga gränsregionala samarbetet inom ramen för ReproUnion, som erbjudit barnlösa par möjlighet att ta del av högspecialiserad vård på båda sidor av Öresund.
- Region Skåne står helt bakom detta projekt och har också bidragit till projektbudgeten, säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne. Mycket av forskningen kommer dessutom att ske inom regionens sjukvård. Projektet passar också in i vår strategi för ökat sjukvårdssamarbete med våra danska grannar.

Förenade krafter

Även på den danska sidan välkomnas initiativet.
- Diabetes är en folksjukdom på frammarsch. Som ansvariga politiker ska vi bana väg för de bästa lösningarna. Med DiaUnion har vi en möjlighet att förena krafterna i Greater Copenhagen och nyttja regionens gemensamma expertis för att lära av varandra och erbjuda bästa möjliga behandling för människor med diabetes, säger regionstyrelsens ordförande i Region H, Sophie Hæstorp Andersen.
- Greater Copenhagen har under lång tid byggt upp starka och internationellt erkända kompetenser inom screening, genetik och immunologi inom typ 1-diabetes och därför känns det logiskt att förena våra krafter i en gemensam satsning, säger Petter Hartman, direktör på Medicon Valley Alliance.
- På båda sidor av Öresund har vi fantastiska kompetenser inom diabetesforskningen som kompletterar varandra väl. Genom att samla dessa kan vi uppnå resultat som varit omöjliga var för sig. Samtidigt skapar vi ett forskningscenter som står otroligt starkt internationellt, säger projektets initiativtagare Finn Stensbjerg Kristensen från T1com som verkar för att främja och utveckla forskningen kring typ 1-diabetes.

"Enorm potential"

- Mot bakgrund av de bakomliggande mekanismer som typ 1-diabetes delar med andra autoimmuna sjukdomar kommer projektet att arbeta med att bygga en bro mellan dessa. Projektet söker en förklaring till varför celiaki drabbar 10 procent och sköldkörtelinflammation (en form av struma) drabbar upp till 30 procent av alla barn med typ 1-diabetes, säger Åke Lernmark, professor vid Lunds universitet.

Daniel Agardh, överläkare, expert på celiaki och adjungerad professor vid Lunds universitet framhåller att kopplingen mellan celiaki, typ 1-diabetes och andra autoimmuna sjukdomar bär på en enorm potential för utveckling av nya läkemedel och terapier som endast i begränsad utsträckning kunnat realiseras.
- Ambitionen är ett paradigmskifte i vår förståelse av patofysiologin vid typ 1-diabetes. Vi förväntar oss att forskningen kommer att bidra till utvecklingen av nya strategier för att göra interventioner vid olika stadier under sjukdomsprocessen mer precisa. Detta kommer att ha en enorm betydelse för personer som lever med, eller riskerar att utveckla, typ 1-diabetes, samt deras familjer, säger Flemming Pociot, Professor och överläkare vid Steno Diabetes Center i Köpenhamn
Projektet startar den 1 januari 2020 och pågår till augusti 2022 med en total budget på 1.000.000 euro, varav hälften kommer från EU och resterande finansiering från Region Skåne, Region Hovedstaden och Steno Diabetes Center.

Källa: Pressmeddelande från Medicon Village Alliance

Åke Lernmark
Åke Lernmark Bild: Svenska Läkaresällskapet

Daniel Agardh
Daniel Agardh.

Fakta om Typ 1 diabetes

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar oriktigt utplånar insulinproducerande celler. Insulin är ett hormon vi inte kan leva utan eftersom det möjliggör transport av näring i form av glukos till kroppens celler och om insulin inte tillförs utifrån leder sjukdomen till döden. I motsats till typ 2-diabetes är sjukdomen inte relaterad till livsstil och kan således inte behandlas eller förebyggas genom sundare levnadsvanor. Typ 1-diabetes drabbar oftast barn och yngre vuxna, men kan förekomma i alla åldrar. Sverige och Danmark tillhör de länder i världen med högst incidens och prevalens av typ 1-diabetes. I Sverige får två barn varje dag diagnosen och uppskattningsvis 50 000 personer lever med typ 1-diabetes. I Danmark är situationen densamma. Cirka 30.000 danskar har typ 1-diabetes, varav 4000 utgörs av barn och ungdomar.
Att leva med typ 1-diabetes kräver uppmärksamhet dygnet runt i en konstant och komplicerad balansering av kost, aktivitet, ständig kontroll av blodglukos (även på natten) och injicering av insulin. Med dagens behandlingsmöjligheter är det omöjligt att uppnå en perfekt balans av alla variabler och ingen annan sjukdom kräver så mycket av patienten på daglig basis. Av detta skäl har de nationella behandlingsmålen inte kunnat nås, vilket resulterat i invalidiserande följdsjukdomar och förhöjd dödlighet.

Så arbetar vi med pressmeddelanden

På diabetesportalen.se återpublicerar vi pressmeddelanden från svenska universitet och högskolor. Vi har ingen möjlighet att svara på frågor om innehållet eller bedöma den vetenskapliga kvaliteten utan hänvisar till respektive lärosäte. Undantaget är pressmeddelanden från Lunds universitet. För frågor, mejla redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.