Svenska Holly en milstope för POInT-studien

Sex månader gamla Holly Ivarsson från Svedala är en glad tjej.
Hon är också nummer 520 att gå med i POInT, en multinationell studie som pågår samtidigt i Sverige, Tyskland, England, Polen och Belgien. Målet är att hitta ett sätt att fördröja eller förhindra ett insjuknande i typ 1-diabetes.

Holly sex månader är med i Point-studien.
Oavsett om Holly skulle få typ 1-diabetes eller inte i framtiden tycker hennes föräldrar att det är viktigt att medverka i forskningen. "Det kan ju innebära att vi hjälper andra barn". Foto: Privat

Sedan ett par år screenas nyfödda barn från alla medverkande länder för riskgener som innebär hög risk för typ 1-diabetes. Nu har studien nått en milstople och rekryterat hälften av alla deltagare.
Med typ 1-diabetes i familjen var det självklart att dottern Holly skulle vara med i screeningen.
-    När vi fick reda på att man kunde ta navelsträngsprov tänkte vi direkt att vi skulle göra det gör hennes skull, säger mamma Jinni Gustafsson.

Bra att ha uppsikt

Beskedet att dottern hade riskgenerna kom inte som någon överraskning.
-    Det var väntat. Det var som att vi fick det svart på vitt. Eftersom hennes pappa har diabetes har vi inte varit oroliga, utan tycker det är bra att vi kan ha koll på henne.
Hollys pappa Markus fick typ 1-diabetes i 15-årsåldern och Jinni berättar att han i samband med insjuknandet gick ned 15 kilo i vikt.
-    Det vill man ju inte utsätta sina barn för, säger hon.
Att vara med i POInT är ett sätt att hålla dottern under uppsikt om hon skulle visa tecken på att bli sjuk.
-    Där håller de koll på henne om hon får några symptom.

Insulin eller placebo

Barnen som medverkar i POInT får en kapsel med pulver om dagen. Det kan vara insulinpulver eller placebo, dvs en overksam substans. Pulvret blandas i maten och smakar ingenting.
-    Vi blandar det i gröten på morgonen, annars är det risk att man glömmer det säger Jinni.
Holly har precis börjat med kapslarna och verkar inte ha något emot dem.
-    Hon är glad för det mesta även om det har varit lite si och så med maten. Hon har varit jättemycket sjuk, det blir ju så med större barn i familjen som drar hem förkylningar och influensor.
De två äldre systrarna Milla, snart 3, och Amanda, 8, är på förskolan och i skolan.
Mamma Jinni funderar inte så mycket på om Holly skulle få typ 1-diabetes. Men hon och pappa Markus tycker att oavsett vad som händer, så vill de göra en insats för forskningen.
-    Det kan ju innebära att vi hjälper andra barn längre fram i framtiden.

Text: Sara Liedholm

Fakta om POInT

POInT (Primary Oral Insulin Trial/Primär oral insulinterapi) och leds av Region Skåne  i samarbete med Lunds universitet. Syftet är att undersöka om det går att vänja immunsystemet vid insulin genom att man ger barnet insulin via maten, ungefär som vid immunosensibilisering vid allergier då man utsätts för små doser av det ämne man är allergisk mot. Hälften av barnen i studien kommer att få oralt insulin och den andra hälften placebo.

Barnen deltar från fyra till sju månaders ålder till dess att de fyller tre år. Under tiden gör de regelbundna besök på en forskningsmottagning där de bland annat kommer att lämna blodprov.

Studiens hemsida: www.gppad.org/sv

POInT-studien

POInT är en prövarinitierad randomiserad kontrollstudie med stöd av the Technical University Munich /Helmholtz Center Munich, Germany och finansierad av den amerikanska stiftelsen The Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust.

Om typ 1-diabetes

Autoimmun diabetes (typ 1-diabetes) tillhör gruppen autoimmuna sjukdomar som innebär att immunsystemet går till angrepp mot kroppens egna celler. Vid autoimmun diabetes (typ 1-diabetes) är det betacellerna i bukspottkörteln som tillverkar insulin som förstörs. En person som drabbas måste därför själv tillföra insulin resten av livet. Ett tecken på att angreppet på betacellerna har börjat är förekomsten av en eller flera (multipla) autoantikroppar mot protein som finns i betacellerna. Barnet kan då drabbas av diabetes inom ett till två år, men det kan även ta längre tid.