Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stor studie ska avgöra om vitamin D förebygger diabetes

Gång på gång dyker D-vitamin upp i diabetessammanhang. Många undersökningar har visat att den som har höga nivåer av vitaminet i sitt blod löper mindre risk att insjukna i typ 2 diabetes och hjärt- kärlsjukdom. Och omvänt, risken ökar för den som har låga nivåer. Nu ska en stor amerikansk studie en gång för alla ta reda på hur det ligger till.

Den nu påbörjade undersökningen är den första där D-vitamin som förebyggande behandling mot typ 2 diabetes testas i så stor skala och med samma vetenskapliga metodik som när nya läkemedel studeras.
Bakom studien står den amerikanska hälsomyndigheten National Institutes of Health (NIH) som satsar flera miljoner dollar och engagerar fler än 20 olika hälsocentraler i USA.
- Syftet är att definitivt besvara frågan om vitamin D antingen minskar risken att insjukna i typ 2 diabetes eller om vitaminet försenar insjuknandet, säger studieledaren Myrlene Staten i ett pressmeddelande från NIH.

Slutar först när svaret finns

Hälften av de ungefär 2 500 studiedeltagarna, personer 30 år eller äldre med förstadier till typ 2 diabetes, kommer att dagligen äta en hög dos vitamin (4 000 enheter). Den andra hälften får placebo-kapslar, det vill säga de innehåller en verkningslös substans.
Varken forskarna eller deltagarna känner till vilka som får aktiv behandling eller placebo. Det avslöjas först när koden öppnas.
Två gånger om året besöker deltagarna en hälsocentrall för undersökning.
Undersökningen kommer att avslutas först när tillräckligt många har insjuknat i typ 2 diabetes så att en statistisk säkerställd skillnad mellan de båda grupperna kan konstateras. Forskarna räknar med att det kommer att ta ungefär fyra år.

Text: Tord Ajanki


Länk till NIH:s information om undersökningen

Läs mer på diabetesportalen.se