Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Stark koppling vitaminbrist och metabola syndromet

Brist på vitamin D är vanligt. Framför allt på vintern i solfattiga länder och kanske i synnerhet bland medelålders och äldre. Nu visar en ny studie att bristen har ett starkt samband med risken att insjukna i typ 2 diabetes och hjärt- kärlsjukdom. Var mer i solen, lyder forskarnas råd.

Forskare från universitetet i Warwick, Storbritannien, har undersökt drygt 3 000 invånare i områden i och utanför Beijing och Shanghai i Kina. Deltagarna var mellan 50 och 70 år. Halterna av D-vitamin i blodet jämfördes med hur vanligt det var med det så kallade metabola syndromet, ett tillstånd med nedsatt känslighet för insulin, försämrad sockeromsättning, högt blodtryck, blodfettsrubbningar och övervikt.
Syndromet innebär en kraftigt ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar och brukar beskrivas som ett förstadium till diabetes.

Uttalad brist ger större risk

Förekomsten av brist på vitamin D var mycket vanligt och nästan hälften, 42 procent, av alla med vitaminbrist hade också det metabola syndromet. Ju lägre halterna av D-vitamin var desto större var risken för det metabola syndromet.
Flera tidigare undersökningar har redovisat samma samband.

Solens ultravioletta strålar

Solens ultravioletta strålar är den huvudsakliga källan till vitamin D. När huden träffas av solstrålarna bildas vitaminet. En mindre del får vi från den mat vi äter.
Det är också känt att brist på vitamin D är vanligare i länder med få soltimmar och den iakttagelsen gjorde också de brittiska forskarna. Vitaminbristen var vanligare i Beijing som ligger längre norrut än Shanghai.

Stimulerar insulinupptaget

I experimentella studier har man visat att vitamin D, förutom att det deltar i uppbyggnaden av skelettet, också har betydelse för kroppens insulinkänslighet. Vitaminet stimulerar upptaget av insulin i lever, muskel- och fettceller.
En brist skulle därför bli liktydigt med insulinresistens, en av huvudkomponenterna bakom metabola syndromet och typ 2 diabetes.

Vanligare bland äldre

Med stigande ålder försämras hudens förmåga att bilda vitamin D. Det kan vara en förklaring till att bristen var så vanlig i den kinesiska undersökningen. Det kan också handla om livsstil, att man som äldre vistas mer inomhus och klär sig på ett annat sätt än som ung.
Andra faktorer, menar forskarna, är att få kineser använder tillskott av vitaminet och att få matvaror är berikade med vitamin D.

Globalt hälsoproblem

- Brist på D-vitamin har blivit ett allvarligt globalt hälsoproblem, särskilt bland äldre. Våra resultat är desamma som i amerikanska och europeiska studier, säger undersökningsledaren Oscar Franco till Science Daily.
- När vi blir äldre måste vi tillbringa mer tid i solen än när vi var yngre för att få samma nivåer av vitamin D, tillägger han.

Också typ 1 diabetes

Forskargruppen efterlyser undersökningar där sambandet vitamin D och metabola syndromet undersöks i kliniska studier där människor som får tillräckligt med vitamintillskott jämförs med de som har en vitaminbrist.
Också i Sverige är brist på vitamin D mycket vanligt i alla åldersgrupper. Många forskare har pekat på det faktum att typ 1 diabetes är vanligare i nordliga länder skulle kunna förklaras av bristen.

Text. Tord Ajanki

Undersökningen är publicerad i tidskriften Diabetes Care

Läs mer på diabetesportalen.se

Senaste nyheter

2019-02-15

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes
2019-02-13

”Big data”, muffins och rymdresor

”Big data”, muffins och rymdresor
2019-02-11

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen
2019-02-08

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?
2019-02-06

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)