Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Smörsyra och typ 2-diabetes

Kan smörsyra bidra till att personer i riskgruppen för typ 2-diabetes slipper drabbas av sjukdomen? Hur påverkar kostfibrer tillväxten av de bakterier i tarmfloran som producerar smörsyra? Det ska Örebroforskaren Rebecca Wall ta reda på efter att ha fått två miljoner från forskningsinstitutet Formas.

Örebroforskaren Rebecca Wall har fått två miljoner från forskningsinstitutet Formas för att ta reda på om smörsyra kan bidra till att personer i riskgruppen för typ 2-diabetes slipper drabbas av sjukdomen. Foto: Örebro universitet
Örebroforskaren Rebecca Wall har fått två miljoner från forskningsinstitutet Formas för att ta reda på om smörsyra kan bidra till att personer i riskgruppen för typ 2-diabetes slipper drabbas av sjukdomen. Foto: Örebro universitet

– Det finns mycket som talar för att en hög koncentration av smörsyra i tjocktarmen är bra för hälsan. Nyligen upptäcktes dessutom att tarmfloran kan ha en påverkan på typ 2-diabetes. I synnerhet är andelen bakterier i tjocktarmen som producerar smörsyra lägre hos personer med sjukdomen jämfört med friska, berättar forskaren Rebecca Wall vid Örebro universitet.

Studier har även visat att personer med typ 2-diabetes har en förhöjd genomsläpplighet i tarmen. Det kan leda till att giftiga substanser tar sig genom tarmslemhinnan och vidare ut i kroppen. Men smörsyra har antiinflammatoriska effekter och tros kunna stärka tarmens barriärfunktion, det vill säga minska genomsläppligheten.

Nya livsmedel

Nu ska Rebecca Wall studera vilken effekt smörsyra har på utsöndringen av tarmens hormoner hos personer som löper risk att utveckla typ 2-diabetes.
– Vi hoppas kunna öka förståelsen av hur smörsyra påverkar utsöndringen av viktiga tarmhormoner hos människan, dess effekt på regleringen av blodsockret och insulinkänsligheten hos personer i riskzonen för typ 2-diabetes.
– Vår forskning kan leda till produktion av nya livsmedel som förhindrar uppkomsten av sjukdomen. Det är av stor betydelse eftersom den har ökat markant under senare år och numera ses som ett globalt hälsohot, säger hon.

Kostfibrer viktigt

Kostfibrer är det viktigaste näringsmedlet för de bakterier i tjocktarmen som producerar smörsyra. Tillsammans med postdoktor Tatiana Marques har Rebecca Wall tidigare undersökt olika kostfibrers förmåga att öka mängden smörsyra i tarmen.
De kostfibrer som de såg stimulerade produktionen av smörsyra ska de nu utvärdera i en klinisk studie i personer som löper risk att insjukna i typ 2-diabetes.
– Vi ska undersöka kostfibrernas potential att stimulera tillväxten av smörsyreproducerande bakterier hos personer som är i förstadiet till typ 2-diabetes, förklarar Rebecca Wall.
Kostfibrernas effekter på sådant som insulinkänsligheten, blodsockerregleringen och utsöndringen av tarmhormoner hos personer i riskgruppen ska bland annat utvärderas.

Källa: Pressmeddelande från Örebro universitet

Fakta typ 2-diabetes

Vid typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg. Symtom på sjukdomen kommer som regel långsamt och den utvecklas oftast i vuxen ålder. Typ 2-diabetes är, till skillnad från typ 1, livsstilsrelaterad med övervikt och anlag som två viktiga faktorer. Motion och bra mat kan hjälpa till att sänka blodsockervärdet, men läkemedel kan också behövas.
Vanliga symtom vid typ 2-diabetes är bland annat att man blir trött och kraftlös.
2014 uppskattade man antalet människor i världen med diabetes till 422 miljoner. 1980 var den siffran 153 miljoner. I västvärlden utgör typ 2-diabetes 85-95 procent av all diabetes.
Källa: Vårdguiden, Rebecca Wall

Så arbetar vi med pressmeddelanden

På diabetesportalen.se återpublicerar vi pressmeddelanden från svenska universitet och högskolor. Vi har ingen möjlighet att svara på frågor om innehållet eller bedöma den vetenskapliga kvaliteten utan hänvisar till respektive lärosäte. Undantaget är pressmeddelanden från Lunds universitet. För frågor, mejla redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Senaste nyheter

2019-01-16

"Typ 1-diabetes är egentligen en virussjukdom"

"Typ 1-diabetes är egentligen en virussjukdom"
2019-01-14

Fiolspelande typ 1-diabetesforskare rankas etta i världen

Fiolspelande typ 1-diabetesforskare rankas etta i världen
2019-01-11

Mer spenat och ruccola på tallriken kan motverka fettlever

Mer spenat och ruccola på tallriken kan motverka fettlever
2019-01-09

Smörsyra och typ 2-diabetes

Smörsyra och typ 2-diabetes
2019-01-07

Välkommen till nya Diabetesportalen

Välkommen till nya Diabetesportalen

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)