Smal och ändå typ 2 diabetes

Fråga: Vi hade en diskussion på jobbet om diabetes typ 2, varför man får det. De personer jag känner som fått diabetes typ 2 är oförskämt smala!
De borde ju vara tjocka?
Kan det finnas olika typ 2 diabetes? Som har olika orsaker?

Svar: Typ 2 diabetes orsakas av att kroppen inte kan tillverka tillräckligt med insulin för att hålla blodsockret i schack. Detta beror antingen på att de insulinproducerande betacellerna sviktar eller att kroppens celler har ett motstånd mot att släppa in insulinet, så kallad insulinresistens. Insulinets uppgift är att ”öppna” cellerna så att socker kan tränga in. Gör det inte det stannar sockret kvar i blodet och halten blir för hög, det vill säga diabetes är ett faktum.
Många patienter som får diagnosen typ 2 diabetes har en hög insulinproduktion men insulinresistensen gör att det ändå inte är tillräckligt. Och många mycket överviktiga får inte sjukdomen trots insulinresistens därför att de kan producera tillräckligt med insulin.
En starkt bidragande orsak till insulinresistens är övervikt och ungefär 90 procent av alla med typ 2 diabetes är överviktiga.
Undantagen, de normalviktiga eller riktigt smala med diagnosen, som du har stött på har sannolikt inte någon uttalad insulinresistens. Däremot en otillräcklig insulinproduktion.
Grundorsaken till typ 2 diabetes är alltså en otillräcklig produktion av insulin. Av de ärftliga anlag för sjukdomen som hittills identifierats, riskgener, har merparten med en försämrad förmåga att producera insulin att göra.
Det finns bara en benämning för typ 2 diabetes men visst kan man kalla det för olika sorter, eller varianter, beroende på den bakomliggande orsaken.

Uppdatering av redaktionen 2018:

Ny forskning gör gällande att typ 2-diabetes kan delas in i undergrupper.

Läs om den nya indelningen här

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.