Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Prestigefulla anslag till medicinforskare

Anders Rosengren vid Lunds universitet får 8 miljoner kronor för att under fem år utveckla sin medicinska forskning inom behandling av typ 2 diabetes.

Idag offentliggjordes mottagarna av anslaget Ragnar Söderbergforskare i medicin 2013 och två av sex forskare finns vid Lunds universitet. Den andre lundaforskaren är Johan Flygare som forskare om blodbrist, anemi.
– Det är roligt att två av våra forskare får detta prestigefylla anslag, kommenterar Medicinska fakultetens dekanus Gunilla Westergren-Thorsson.  Det är glädjande att Ragnar Söderbergs stiftelse väljer att satsa på just yngre talangfulla forskare.

Nya läkemedel med nätverksanalyser

Över 250 miljoner människor har typ 2-diabetes. Sjukdomen ökar kraftigt och kommer att utgöra ett av de största globala hälsohoten framöver. Befintlig läkemedelsbehandling riktas enbart mot symptomen och inte mot de underliggande sjukdomsmekanismerna. Dess otillräcklighet visar sig genom allvarliga komplikationer, till exempel hjärtinfarkt, stroke, njursvikt och synpåverkan som drabbar åtskilliga patienter.
Det finns därför ett mycket stort behov av nya läkemedel mot typ 2-diabetes för att förhindra sjukdomens svåra komplikationer och förbättra livssituationen för patienterna. I detta forskningsprojekt används en ny strategi för att möjliggöra mer specifik behandling riktad mot de bakomliggande sjukdomsmekanismerna.

Nätverk istället för enskilda gener

Vi kommer att undersöka större nätverk av gener i stället för att studera en gen åt gången, vilket är det vanligaste idag. Nyligen har vi, genom att använda denna metod, identifierat två nya sjukdomsgener för typ 2-diabetes (SFRP4 och SOX5). Dessa båda gener kommer att studeras i detalj.
Vi kommer även att undersöka patienter med typ 2-diabetes och kartlägga vilka gennätverk som ändras i relation till sjukdomsutvecklingen. Målet är att identifiera nyckelgener i dessa gennätverk och detaljstudera dessa i laboratoriet för att finna nya angreppsmål för läkemedelsbehandling.

Målproteiner för behandlingar

Detta är ett nytt sätt att direkt koppla den kliniska sjukdomsutvecklingen till nätverksanalyser och cellstudier. På lång sikt är målet att återföra de allra mest intressanta fynden till patienterna genom kliniska prövningar.
Forskningsprojektet syftar till att bättre förstå folksjukdomar som typ 2-diabetes och har potentialen att leda till innovationer i form av nya målproteiner för behandling av diabetes. Visionen är att utveckla en plattform för tvärvetenskaplig diabetesforskning och en kreativ och utvecklande forskningsmiljö.

Text: Anders Rosengren

Läs mer om Anders Rosengrens forskning