Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Plötslig död i sömnen

Fråga: Min dotter har diabetes typ 1. Det man som förälder fruktar är ju att barnet inte ska vakna på morgonen. Vad är det så kallade ”Dead in bed” syndromet.
Hur kan man undvika det? För att må bra på sikt bör barn och ungdomar med diabetes ha ett bra HbA1c (blodsockerkontroll), men när blir det farligt lågt?
Finns det något hjälpmedel för att förhindra ett sådant hastigt dödsfall? Hur ska man låta barnen flytta hemifrån? Pågår någon forskning för att hitta hjälpmedel för att larma/förhindra dead in bed?

 

Helena Larsson, forskare på Lunds universitets Diabetescenter och barnläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, svarar:
Det man ofta är rädd för som förälder är att barnet får en insulinkänning och inte vaknar av den. Det är mycket ovanligt och händer nästan aldrig barn. Kroppen reagerar på ett låg blodsocker med att skicka ut stresshormoner, som i sin tur höjer blodsockret bland annat genom att frisätta socker från levern ut till blodbanan. Därför vaknar man i princip alltid av en känning.
Däremot fungerar detta inte riktigt på samma sätt om man druckit alkohol. Alkoholen blockerar då levern, som inte kan frisätta socker till blodet. Därför finns det risk att få ett mycket lågt blodsocker som kroppen inte själv kan häva man har druckit alkohol. Detta kan undvikas genom äta extra, gärna långsamma kolhydrater, innan man lägger sig när man druckit alkohol och att vara noga med att testa blodsockret på kvällen.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.

Senaste nyheter

2019-04-24

VIDEO: 75 år med typ 1-diabetes

VIDEO: 75 år med typ 1-diabetes
2019-04-18

Diabetesforskare invald i anrikt sällskap för vetenskapsmän

Diabetesforskare invald i anrikt sällskap för vetenskapsmän
2019-04-17

Screening identifierar högriskbarn

Screening identifierar högriskbarn
2019-04-15

VIDEO: Ska alla träna likadant?

VIDEO: Ska alla träna likadant?
2019-04-13

Om patienten själv får välja

Om patienten själv får välja

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)