”Om det skulle visa sig att Gabriel får celiaki så har han kanske ändå hjälpt andra barn i framtiden”

När Gabriel föddes fick hans föräldrar veta att han hade hög risk att utveckla celiaki, glutenintolerans. De bestämde sig då för att gå med i PreCiSe, en studie vid Lunds universitet som försöker hitta sätt att förhindra sjukdomen.

Gabriel som är med i Precisestudien får glutenfri gröt av sin mamma
Gabriel, 10 månader, får glutenfri gröt av mamma Camilla Cröier. Bild: Sara Liedholm

Ingen i släkten har celiaki eller någon annan autoimmun sjukdom. Beskedet kom därför som en fullständig överraskning för mamma Camilla som under graviditeten tackat ja till att medverka i screeningen av alla nyfödda i Skåne. Sedan 2018 erbjuds alla blivande föräldrar att testa sina barn för att se om de har hög genetisk risk för typ 1-diabetes eller celiaki. Har man förhöjd risk för celiaki erbjuds man delta i PreCiSe (Prevention Celiaki i Skåne) och har man istället förhöjd risk för typ 1-diabetes finns POInT (se faktaruta).

I PreCiSe lottas deltagarna in i tre grupper där deltagarna får äta enligt vissa principer; normal kost, normal kost med tillägg av probiotika eller glutenfri kost. Alla deltagare kommer på regelbundna kontroller i tre år då de lämnar blodprover och svarar på frågor. Därefter återgår de till vanlig kost och går på uppföljningsbesök i ytterligare fyra år.

Gabriel, som i dag hunnit bli tio månader, lottades in i den glutenfria gruppen vilket innebär att han inte får äta mat som innehåller gluten, dvs vanligt bröd, pasta, kakor etc.
För mamma Camilla har det inneburit att hon numera läser noga på matvarornas innehållsförteckning och istället lagar mer mat själv.
-    Det blir ju lite krångligare, men även om de glutenfria varorna är lite dyrare blir det ändå billigare i längden att laga själv än att köpa färdig mat på burk.

Gabriel tio månader
Gabriel lottades in i den glutenfria gruppen i PreCiSe-studien och ska äta glutenfri kost i tre år. Bild: Sara Liedholm

"Viktigast nu är att de håller koll på honom"

Att tacka ja till screeningen var självklart.
-    Kan man få information så är det bra att man kan få den tidigt, så kan man välja själv att agera utifrån det.
Att gå med i PreCiSe var också ett lätt val.
-    Det är inget som gör ont och om det inte innebär att man utsätter barnen för några risker så tycker jag att man ska delta i forskningsprojekt. Den kanske viktigaste anledningen till att vara med nu när vi vet att han har förhöjd risk, är att de i studien håller koll på honom så vi får veta om det är på gång. Hade vi inte vetat något hade han kanske kunnat gå många år utan diagnos och bli riktigt dålig.
Besöken var tredje månad på studiemottagningen i Malmö försöker de göra till något positivt.
-    Det är något som vi gör, det är samma sak som att gå till BVC. Jag försöker ha en positiv inställning. Hade jag varit negativ hade det smittat av sig på barnen.

Svårare hitta ekologiska alternativ än glutenfria

Camilla som är från Danmark har köpt upp ett helt lager av en dansk havregröt som Gabriel gillar och som tyvärr ska utgå från sortimentet. Hon upplever att det saknas glutenfria livsmedel för små barn i Sverige, även om det kommit gott om produkter för vuxna.
-    Det är faktiskt svårare att hitta ekologiska alternativ än att hitta glutenfria, säger hon.
Genom att laga och frysa in mat i förväg är det lätt att ta fram ett par glutenfria köttbullar eller pannkakor om Gabriel skulle bli hungrig. Det underlättar också att vara förberedd och ta med sig egen mat när man blir bortbjuden eller går ut så att man inte måste leta efter glutenfria alternativ.
-    Mormor och farmor tycker förstås det är lite jobbigt, de är inte vana vid att hålla koll på alla ingredienser och vill inte göra något fel.
När det så småningom blir dags för förskolan kommer Gabriel förstås att få glutenfri kost där också. Det är så vanligt idag med specialkost så det tror inte Camilla blir några problem.

Huvudpersonen själv har precis vaknat från sin förmiddagsvila och med god aptit ätit av den danska gröten. Nu sitter han och smaskar på några majskrokar.
Om han trots allt skulle utveckla celiaki när han såsmåningom ansluter sig till familjens vanliga mat, så har hon redan gjort basjobbet med att lära sig allt, tänker Camilla.

Det skulle inte kännas som att allt arbete är gjort i onödan?
-    Nej, det är ju därför vi är med, för att se om det kan göra någon skillnad. Om det skulle visa sig att Gabriel får celiaki så har han kanske ändå hjälpt andra barn i framtiden.

Vill du ta reda på ditt barns risk?

Välkommen att kontakta oss:

Tel: 040-39 11 33 (studiekoordinator)
E-post: gppad [at] med [dot] lu [dot] se

Om PreSiCe-studien

Precise logotyp

Prevention Celiaki i Skåne är en studie som drivs av Lunds Universitet i samarbete med Region Skåne som är huvudman.

Barn som i screening visat sig ha hög risk för att utveckla celiaki kan delta i studien.

Läs mer på studiens hemsida