Oförutsägbart upptag av insulin

Fråga: Jag har en fråga om hur vanligt det är med varierande upptag av det insulin som inijiceras. Bakgrunden är att jag haft diabetes i snart 40 år och det har alltid varit problem med ett fladdrande blodsocker. Upplevelsen har ofta varit att blodsockret levt sitt eget liv och många gånger inte påverkats som det borde av motion och insuliniinjektioner.
Diagnosen 'brittle diabetes' har legat nära till hands. Efter några år har jag börjat använda insulinpump och då har det blivit uppenbart att jag relativt ofta upplevt att kroppen inte fått något insulin trots att pumpen fungerar som den ska och kanylen är på plats. Kan inte heller se på huden att det skulle vara något konstigt med injektionsstället. Men efter några timmar när ketonerna gör en påmind om att man fått för lite insulin och man byter kanyl så upplever man att kroppen får insulin igen.
Mot den bakgrunden skulle jag vilja fråga om den här upplevelsen är något som delas av andra diabetiker och hur pass vanligt det är?
Och dessutom, finns det något man kan göra för att undvika dessa oförutsägbara insulinbrister som gör sockernivåerna så svåra att ställa in.
Och slutligen, det insulin som injiceras i kroppen, men som av någon anledning inte kommer ut i kroppens celler, vart tar det vägen ?

Carl-David Agardh, professor på Lunds universitets Diabetescenter och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, svarar:

När det gäller insulinupptaget och insulinets effekter kan det påverkas av en rad olika faktorer och utgör ett problem för många med diabetes.
Bland viktiga faktorer som ligger bakom en insulineffekt kan nämnas:

Typ av insulin
De tidigare kortverkande insulinerna, som t.ex. Actrapid, gav en längre effekt ju högre dos man gav. Det problemet har blivit avsevärt mindre med de nya snabbverkande insulinanalogerna som Humalog och Novorapid. Med dessa insuliner ger en högre dos visserligen en högre insulinkoncentration, men verkningstiden påverkas inte väsentligt.

Injektionsfaktorer
Insulinets effekt påverkas också hur djupt det injiceras; ju djupare desto snabbare effekt. Upptaget beror också på i vilken del av kroppen injektionen sker; snabbare i bukväggen än i låret. Blodflödet varierar från dag till dag i den underliggande fettväven och kan ge upphov till variationer. En annan viktig faktor är om injektionen ges på samma ställe hela tiden vilket kan ge upphov till fettansamlig och ärrbildning, vilket förlångsammar upptaget.

Aktuellt sockerläge
En viktig faktor för nedsatt insulinkänslighet är om man haft ett föregående blodsockerfall (hypoglykemi), vilken resulterar i att kroppen insöndrar hormoner som motverkar insulinets effekt. Detta innebär att en oförändrad dos efter ett blodsockerfall får sämre effekt.

Livsstilsfaktorer
Andra faktorer som påverkar insulineffekten från en dag till en annan är graden av fysisk aktivitet, där en person med välreglerad diabetes efter fysisk aktivitet får ett minskat insulinbehov. Om inte detta kompenseras med ett ökat födointag och/eller minskad insulintillförsel kan detta leda till blodsockerfall och minskad insulinkänslighet.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.