Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Njurtransplantation bättre än dialys

Första januari 2019 stod i Sverige 666 personer i kö för att få en ny njure, många av dem var diabetiker. En del hinner bli mycket sjuka, några hinner dö, innan det finns en lämplig njure att transplantera. Trots en ökning av antalet donatorer de senaste åren är organbristen konstant och värre än i många andra länder.
Följderna av bristen blir än mer beklämmande när finska forskare nu visar att det allra bästa för en diabetiker med allvarlig njursvikt är att få en ny njure.

en person får dialys
Dialys. Bild: Dreamstime
I den stora undersökningen har forskare från Helsingfors jämfört typ 1 diabetiker som har fått en ny njure med de som fortsatte med njurdialys. Sifforn från transplantationsregistret omfattar perioden 1964 till november 2016. Det huvudsakliga syftet med undersökningen var att studera överlevnadstiden efter att de började med dialys, det vill säga när njurskadan var så allvarlig att dialys var nödvändigt. De vanliga är att patienter i dialys väntar på en ny njure, en mindre del av dem kan inte transplanteras på grund av andra allvarliga sjukdomar.
I kartläggningen finns inte patienter som transplanterats med både en njure och en bukspottkörtel med. Orsaken är att det enbart fanns 78 patienter i registret fram till november 2016. Antalet är för litet för statistiskt säkra uppgifter.

Många drabbas av njursvikt

Allvarlig njurskada vid diabetes är vanligt. Enligt de finska siffrorna har sju procent utvecklaat njurskvikt efter 30 år med typ 1 diabetes. Vidare har mellan 4 och 17 procent av alla i njurkön typ 1 diabetes. Det är också sedan tidigare väl känt att patienter med allvarlig njurskada har flerfaldigt ökad risk för för tidig död jämfört med befolkningen i stort.
De vanligaste dödsorsakerna för njurtransplanterade är hjärt- kärlsjukdom, infektioner och olika cancerformer.
Resultaten av kartläggningen visar att överlevnaden efter en framgångsrik transplantation i medeltal var 15,9 år, 11,2 år om njuren slutade fungera och enbart 2,9 år om patienten fortsatte med enbart dialys.
Av de 2 543 typ 1-diabetikerna i undersökningen som utvecklade allvarlig njurskada fick 1 192 en ny njure transplanterad. 59 patienter fick efter att njuren slutat fungera en ny transplantation.
Möjligheten att få en ny njure har succesivt förbättrats i Finland. Före 1990 var andelen 40 procent, mellan 1990 och 1999 var andelen 51 procent och mellan 2000 och fram till 2005 53 procent. De finländska forskarna noterar att tillgången till njurar att transplantera har minskat de senaste tio åren.

Förstavals behandling

Den mest väsentliga skillnaden i risk för att dö var det under de första åren av dialys. Efter det var den fem-åriga dödsrisken 11,5 procent. I gruppen som fortsatte med dialys var motsvarande siffra 77,9 procent.
Även om den transplanterade njuren slutade att fungera överlevde patienterna längre. I medeltid var överlevnden drygt tio år. Dialyspatienternas fem-års dödsrisk var drygt 20 procent.
De finska forskarnas summering av kartläggningen är att njurtransplantation är den behandling som ska väljas för patienter med typ 1 diabetes och svår njurskada. Det reducerar betydligt dödligheten om det jämförs med njurdialys. Även om den transplanterade njuren slutar att fungera är den höga dödsrisken längre.

Viljan att donera organ är hög i Sverige, en av de högsta i världen, 85 procent säger sig vara positivt inställda att donera efter sin död. Tittar man på frågan från det andra hållet, inte på viljan utan på det faktiska förhållandet ser det inte alls lika bra ut. Antalet anmälda till Donationsregistret har glädjande nog ökat de senaste åren, halvårsskfitet 2018 fanns det drygt 1,6 miljoner anmälda. Ställd mot att 85 procent säger sig vara positiv är det en låg siffra. Skulle alla positivt inställda anmäla sig borde det vara drygt åtta miljoner anmälda.

Länk till artikeln i tidskriften Diabetes Care:
Long-term Mortality After Kidney Transplantation in a Nationwide Cohort of Patients With Type 1 Diabetes in Finland
 

Text: Tord Ajanki