Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

När kommer typ 1 diabetes att kunna botas

Fråga: Jag har en 33-årig dotter som fick diabetes när hon var elva år samt ett barnbarn som blir tre år och fick diabetes typ 1 för knappt ett år sedan (sommaren 2010).
Tror ni att diabetes på något vis kunna botas inom rimlig tid?

 

Svar: Det är en stor fråga som är svår att ge ett heltäckande svar på. Forskningen om diabetes har aldrig varit så omfattande som idag och det görs fortlöpande viktiga framsteg.
 
Vid typ 1 diabetes, som jag antar att både din dotter och ditt barnbarn har, har de insulinproducerande cellerna mer eller mindre fullständigt förstörts. En bot skulle på något sätt innebära att de ersätts och ett sätt är att transplantera nya insulinproducerande celler. Detta görs idag men bara om diabetessjukdomen är mycket allvarlig. Anledningen är att de mediciner man måste ta resten av livet för att de nya cellerna inte ska stötas bort av kroppens immunförsvar har så svåra biverkningar att de flesta diabetesläkare menar att det för den stora merparten typ 1 diabetiker är lättare att leva med diabetes än med de immunhämmande medicinerna. Dessutom är det stor brist på donerade celler att transplantera.

Forskningen om stamceller är intensiv, skulle den vara framgångsrik öppnar sig nya perspektiv. Bristen på celler skulle i vart fall vara avhjälpt men problemet med avstötning finns kvar.
Ännu ett alternativ är celler från djur, så kallade xenotransplantationer, men det alternativet ligger ännu längre fram i tiden, se länk nedan.

Försöken att, inte bota, men väl att förhindra att typ 1 diabetes bryter ut är också den omfattande. Det pågår försök med olika vaccin att hejda förstörelsen av de insulinproducerande cellerna.

Svaret på din fråga beror på vad man menar med ”botas i rimlig tid”. Inom några år – nej, knappast. I ett längre perspektiv är det inte omöjligt, kanske till och med troligt men något tidsperspektiv är det omöjligt att ge. Mer konkret än så är det svårt att vara.

Tilläggas bör att många andra framsteg inom forskningen fortlöpande gör det enklare att leva med diabetes, till exempel effektivare och enklare behandlingar, tekniska hjälpmedel och bättre metoder att förebygga och behandla komplikationer.

 

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.

Senaste nyheter

2019-02-15

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes
2019-02-13

”Big data”, muffins och rymdresor

”Big data”, muffins och rymdresor
2019-02-11

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen
2019-02-08

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?
2019-02-06

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)