Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Motstridiga resultat vid aggressiv behandling

Det ökade antalet dödsfall som stoppade den stora diabetesstudien ACCORD och som diabetesportalen skrev om förra veckan, motsägs nu av preliminära resultat från en annan liknande undersökning, ADVANCE. I den finner man inte bevis för ökad dödlighet.

När det oväntat rapporterades från den amerikanska ACCORD-undersökningen om fler dödsfall bland de typ 2 diabetiker som med flera olika läkemedel sänkte sin blodsockernivå till nästan normala nivåer än i en kontrollgrupp menade forskarna att de av etiska skäl inte kunde fortsätta. Undersökningen avbröts därför i förtid.
Se diabetesportalen.se.

Skillnad mellan ACCORD och ADVANCE

Nu rapporterar en annan liknande stor undersökning, den australiska ADVANCE, att de inte finner någon ökad risk för dödlighet vid den aggressiva blodsockersänkande behandlingen.
– Med anledning av rapporten om ökad dödlighet i ACCORD bad vi vårt säkerhetsråd att gå igenom våra siffror för att se om intensiv blodsockersänkning innebar samma risk hos oss, säger professor Stephen MacMallon, ledare för ADVANCE-undersökningen.
– Säkerhetsrådet fann inga bevis för att så var fallet, konstaterar han.
Det finns fortfarande inga konkreta siffror publicerade, till exempel antalet dödsfall i den intensivt behandlade gruppen jämfört med kontrollgruppen, i ADVANCE.

Aggressiv blodsockersänkning

ADVANCE är den största undersökningen någonsin där man jämför om en mycket strikt blodsockerkontroll förhindrar dödsfall bland äldre typ 2 diabetiker med hjärt- och kärlsjukdom. Målet i den intensivt behandlade patientgruppen är HbA1c på 5,5 procent, vilket är lägre än de målvärden som generellt gäller för behandling vid typ 2 diabetes i Sverige och nästan i nivå med icke-diabetisk blodsockerkontroll.
I ADVANCE deltar drygt 11 000 patienter med en medelålder på 66 år och de har följts i fem år.
Precis som i den amerikanska ACCORD, där HbA1c-målet var ännu något lägre, lades nya blodsockersänkande läkemedel till, såväl olika tabletter som insulin, ända fram tills målet var nått.

Förvirrande resultat

Varken i ACCORD eller i ADVANCE är analyserna av resultaten avslutade. Skillnaden i dödlighet i de aggressivt behandlade grupperna har ännu ingen säker förklaring.
Internationella forskarkommentarer konstaterar att de motstridiga resultaten är förvirrande men att det bästa är att avvakta tills alla fakta är färdiganalyserade.
– Jag tror att slutsatsen så här långt är att vi inte ska förändra våra behandlingsmål innan vi fått klarhet i hur detta hänger ihop, konstaterar till exempel Richard Kahn vid American Diabetes Association.

Text: Tord Ajanki