Metformin och kramper

Fråga: Jag har, nyligen, fått  diagnosen diabetes typ 2 utan att vara ”typisk ”, ej överviktig, mycket sparsam med alkohol, motionerat mycket, till exempel 15-20 mil cykling per vecka.
Ändå mycket hög blodsocker! Ärftlighet vet jag.
Tar Metformin 2 x 3 per dag, men får väldiga kramper i vader och stela fötter både natt och dag! Vad göra? Kalciumbrist eller minska Metformin?

Peter Nilsson, professor och överläkare, svarar:
Tack för Din fråga om eventuellt samband mellan metformin och muskelvärk.
Först vill jag gärna veta vilken dos metformin du har. Om vi antar att det är den lägre dosen på 500 mg så innebär 2 tabletter x 3 = 3000 mg, vilket är den maximala dosen för detta läkemedel.
Enligt FASS kan detta läkemedel inte ge vadkramper, men man kan tänka sig att den mjölksyra som du får i musklerna efter intensiv cykling 10-20 mil (ovanligt mycket träning för de flesta personer i din ålder) förstärks av denna höga dos metformin. Surhet i muskler av mjölksyra kan förstås leda till smärtor och lokala kramper.
Metformin är ju annars ett bra och mycket rekommenderat läkemedel, men mest använt av överviktiga eller feta patienter med typ 2 diabetes. Detta gäller ju inte dig och jag sätter därför ett frågetecken inför valet av högdos av detta läkemedel som din behandling.
Det finns andra läkemedelsalternativ som arbetar i kroppen på andra sätt, mera direkt på betacellerna i bukspottkörteln.
Min rekommendation blir därför att tala med din behandlade läkare, visa detta svar, samt fråga om det kan finnas en alternativ behandling.
I vissa fall måste man så småningom gå över på insulinbehandling om det är en normalbyggd eller smal patient med diabetes och där tablettbehandling inte leder till normala blodsocker- och HbA1c-nivåer.
Det förekommer t.o.m. att man kan få typ 1 diabetes (barn- och ungdomsdiabetes) även som vuxen (s.k. LADA form) och då behövs insulin ganska snart. Dessa patienter är ofta just smala eller normalbyggda.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.