Mäta graden av insulinresistens

Fråga: Jag har sedan många år önskat denna möjlighet att få reda på graden av insulinresistens, bland annat för att kunna följa om jag har någon framgång i ansträngningarna att förbättra min insulinkänslighet, liksom jag är nyfiken på hur mycket jag har kvar av insulinproduktion.

Har alltså talat med min doktor om detta. Efter att ha efterforskat saken, säger han att detta inte finns som den enkla möjlighet avhandlingen förespeglar (se länk nedan).

Det enda som kan göras är att via en c-peptidmätning få bekräftelse på att det alls produceras, vilket är en nonsensupplysning, och en grov gissning att det föreligger insulinresistens.

Så, vad finns det då för substans i nedanstående?
”Avhandlingen har gett instrument för att i klinisk praxis på ett enkelt sätt kunna mäta graden av defekt insulinproduktion och insulinresistens inför val av behandling samt kunna utnyttja samma test för att undersöka olika behandlingsalternativs verkan på dessa parametrar.”

Ser med spänning fram mot ett klarläggande!

Mozhgan Dorkhan, diabetesläkare på Skånes universitetssjukhus och forskare på Lunds universitets Diabetescentrum, svarar:
Det gläder mig att du har läst och intresserat dig för min avhandling.

Min förhoppning har ju varit att denna relativt enkla metod skulle användas i större utsträckning i klinisk praxis men det tar tid innan fler använder sig av nyare metoder och bedömer dess användbarhet.

Som det ser ut idag finns det inte med i våra nationella riktlinjer några rekommendationer för att mäta insulinproduktionsförmågan eller grad av insulinkänslighet inför planering av behandling. Det är den kliniska bilden som är avgörande. Därmed är den typ av undersökningar inte budgeterade för inom offentlig sjukvård.

Olika varianter av test för bedömning av insulinproduktionsförmåga respektive insulinkänslighet används dock flitigt i forskningssammanhang.
Personligen använder jag självfallet testet i utvalda fall och tycker att jag har stor hjälp av det vid val av behandling och utvärdering av behandlingseffekt.

Jag kan säkert ordna så att du får mera detaljerade svar på dina frågor vid ett personligt samtal.

Läs en populärvetenskaplig sammanfattning av Mozhgan Dorkhans avhandling.

Värdering och behandling av försämrad insulinfunktion vid typ 2 diabetes

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.