Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Långvarig inflammation bakom typ 2-diabetes

Vuxna som var underviktiga som spädbarn har ökad risk för diabetes som vuxna. De har också oftare en pågående inflammation i kroppen. Fyndet är ytterligare ett i raden som länkar samman diabetes och lågintensiv inflammation.

Bakom det upptäckta sambandet står finska och engelska forskare som följt drygt 5 600 personer i den stora kartläggningen ”The Northern Finland Birth Cohort” ända sedan deras tid som foster och fram till vuxen ålder.
”Försämrad fostertillväxt är förenat med en ökad risk för hjärt- kärlsjukdom och diabetes senare i livet men den underliggande mekanismen är oklar.” motiverar forskargruppen undersökningen.

Räknade vita blodkroppar

För att undersöka vilken roll inflammation spelar jämförde forskaran deltagarnas födelsevikt och vikt vid ettårsålder samt vilken mängd vita blodkroppar de hade i blodet som vuxna.

Starkt samband

Mängden vita blodkroppar är en markör för en pågående inflammation, ju större mängd desto intensivare inflammation, och sambandet var starkt. De som var underviktiga vid födelsen eller vid ett årsålder hade högre nivåer av vita blodkroppar.
Sambandet var också stabilt, de med lägst vikt hade de högsta nivåerna.

Insulinresistens och inflammation

Det är känt att inflammation försämrar insulinkänsligheten i kroppsvävnaderna, så kallade insulinresistens. Den å sin sida har ett starkt samband med övervikt.
Inflammatoriska processer är också starkt kopplade till ateroskleros (inlagring av kalk i blodkärlens väggar) vilka ligger bakom hjärt- och kärlsjukdomar.

Störd ämnesomsättning

Därför arbetar flera forskargrupper med att undersöka om kronisk inflammation är den länk som förklarar kopplingen mellan övervikt och typ 2 diabetes och mellan diabetes och en ökad risk för hjärt- kärlsjukdom.
”Inflammation kan vara den gemensamma orsaken till dessa störningar i ämnesomsättningen.”

Antiinflammatorisk behandling

I USA utvärderar forskare vid Joslin Diabetes Center om en ettårig behandling med ett antiinflammatoriskt läkemedel förbättrar blodsockerkontrollen bland typ 2 diabetiker (se länk nedan). Om så är fallet vore det ett indirekt bevis för ett samband mellan inflammation och blodsockerreglering.

Långvariga konsekvenser

I den nu publicerade finsk-engelska undersökningen diskuterar forskarna hur fostertiden eller det första levnadsåret kan påverka en inflammation i kroppen 30 år senare: ”Trots att de vita blodkropparna bara lever några timmar i blodomloppet innan de ersätts med nya.” skriver forskarna och sammanfattar:
”Ogynnsam miljö i livmodern kan inskränka på fostertillväxten vilket medför en anpassning hos fostret som får långvariga konsekvenser för den framtida ämnesomsättningen.”

Text:Tord Ajanki

Läs en sammanfattning av undersökningen i tidskriften Journal of Clinical Endocriology & Metabolsim

diabetesportalen.se