Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Långvarig effekt av bättre livsstil

Med bättre levnadsvanor kan många med ett förstadium till typ 2 diabetes med åtminstone 20 år skjuta upp ett insjuknande.

Stora långvariga undersökningar från bland annat Finland, USA, Japan och Indien har övertygande visat att personer som redan är i riskzonen för typ 2 diabetes kan hejda förloppet och förbli friska om de ändrar livsstil, äter bättre och är mer fysiskt aktiva.En fråga, som en nu publicerad kinesisk undersökning besvarar, är hur lång tid de positiva effekterna kan bestå.

Förstadium till typ 2 diabetes

För mer än 20 år sedan rekryterades nästan 600 medelålders kinesiska män och kvinnor till en undersökning vars syfte var att undersöka vilken effekt organiserad hjälp att byta livsstil hade på risken att drabbas av typ 2 diabetes och hjärt- kärlsjukdom.
Samtliga deltagare hade en försämrad förmåga att omsätta socker, något som ofta en tid senare leder till typ 2 diabetes.

20 år senare

Under sex år varade de organiserade verksamheterna med motion i olika former och hjälp att byta till hälsosammare matvanor. Därefter avslutades den delen av undersökningen men deltagarna fick rådet att fortsätta leva sunt.2006, det vill säga 20 år efter starten och 14 år efter den aktiva delen av undersökningen, kallades deltagarna in för en medicinsk uppföljning.

Halverad risk

Resultatet visar att förekomsten av diabetes var 51 procent lägre bland deltagarna under den aktiva sexårs-perioden jämfört med en likvärdig grupp som inte hade fått organiserat stöd för att ändra livsstil.
Lika kraftfullt minskad risk för typ 2 diabetes har också de andra liknande undersökningarna kunnat konstatera. Det speciella med den kinesiska undersökningen är den långa uppföljningstiden.
Räknat över hela 20-årsperioden var fortfarande risken att insjukna i typ 2 diabetes 43 procent lägre i den grupp som hade fått stöd med att ändra levnadssätt.

En god vana

Forskargruppen menar att resultatet beror på att den sundare livsstilen under de sex år aktiviteterna pågick i grupp blev en vana hos deltagarna så att de senare fortsatte på egen hand med bättre matvanor och ett rörligare liv.
En annan förklaring kan vara kroppens "metabola minne", menar forskarna. Det metabola minnet är känt från studier där man visat att effekterna av god blodsockerkontroll för insulinbehandlade typ 1 diabetiker i unga år har kvarstående positiva effekter många år framåt.
"Det kan vara samma fenomen vi ser här", skriver de kinesiska forskarna. "Den bättre livsstilen gav en förbättrad sockeromsättning som varar lång tid efter den aktiva perioden."

Hjärt- kärlsjukdomar

Trots de goda resultaten i China Da Qing Diabetes Prevention Study gav de inte något säkerställt utslag på risken för deltagarna att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar.
"En förklaring kan vara att antalet deltagare var för lågt för att säkert kunna utvärdera livsstilens effekter på hjärt- kärlsjukdom", skriver forskarna och konstaterar att den frågan alltjämt är obesvarad.

Text: Tord Ajanki

Undersökningen är publicerad i tidskriften The Lancet