Konstant viktuppgång med insulinet

Fråga: Finns det något sätt att inom diabetesvården få hjälp behandling av övervikt innan det blir fetma?
Min dotter som är 22 år har haft diabetes typ 1 i fem år. Hon behandlas med Levemir och måltidsinsulin. Hennes HBa1c ligger enligt diabetessköterskan bra. Hon äter bra, motionerar dagligen, trots detta sker en konstant viktuppgång som hon är mycket ledsen för och mår dåligt av. Känns som om diabetesteamet inte tar detta riktigt på allvar, men det innebär mycket lidande för henne och för oss föräldrar.
Finns det någon hjälp för denna grupp av patienter ?

Martin Ridderstråle, professor och överläkare, svarar:
Det är tyvärr omöjligt att svara specifikt på frågan utan mer exakta uppgifter men jag kan ge ett mer allmänt svar.
Behandlingen av övervikt skiljer sig i princip inte när det inte gäller kirurgisk behandling av fetma. Det finns ingen annan förklaring till viktuppgång än ett större energiintag än energiförbrukningen (bortsett från ansamling av vätska) och det finns inget annat sätt att gå ner i vikt än att se till så att energiintaget understiger förbrukningen.
Dessa yttre förutsättningar kan vara svåra nog och vid både typ 1 och typ 2 diabetes är det kanske ännu besvärligare. Insulinbehanding leder av olika skäl ofta till en något högre viktprofil än den man skulle förvänta sig hos jämnåriga.
Faktum är att rädslan för låga blodsockervärden och viktuppgång är de två största hindren för att uppnå optimal blodsockerkontroll. Detta ska naturligtvis inte hindra att ni tillsammans med diabetesteamet arbetar aktivt med frågan på ett individualiserat sätt.
Eftersom viktlösningen är så intimt förknippad med diabetesbehandlingen tycker jag inte att det går att rekommendera er att gå någonannanstans, åtmintone inte utan att ni först diskuterat detta tillsammans med teamet.
Det första och viktigaste steget är helt säkert att sikta på viktstabilitet.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.