Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Jag är alltid så trött

Fråga: Jag har en fråga om trötthet. Jag fick diabetes typ 1, 1999. Jag var då 10 år. Det är så att jag är så himla trött jämt. Jag försöker sova och det blir kanske ca 9-10 timmar. Spelar ingen roll om jag sover mindre eller mer än dessa timmar är jag fortfarande trött. Jag har tagit upp med olika läkare att jag är så himla trött jämt. Blodprov ser bra ut och jag känner att ingen tar mig på allvar. De säger att jag ska motionera mer. Jag jobbar 12 timmar om dagen för tillfället som armerare. Oavsett om jag rör mig hela dagarna eller jobbar normala arbetstider när jag jobbar hemma är jag jämt trött. Jag klarar tex inte av att vara vaken lika länge som andra. Jag klarar inte av att sköta hemmet om jag jobbar 8 timmar riktigt heller. Behöver alltid gå och lägga mig omkring 8 på kvällen om jag ska orka jobba. Känner att detta förstör så mycket. Jag har ingen ork att umgås med kompisar, städa eller göra något i hemmet. Jag har varit trött i flera år men läkare säger att jag ska motionera mer. Men det hjälper inte.
Det var lika när jag var arbetslös, trött konstant och ingen ork till något. Vad kan man göra för att klara av vardagen bättre?
Såg att man kan få kronisk trötthet av långvarig diabetes. Men hur vet man att man lider av det?
Tacksam för svar.

 

Anders Rosengren, diabetesläkare och forskare, svarar:

Trötthet är nog bland det vanligaste besväret som patienter söker för och det kan finnas hundratals orsaker. Det är som du förstår svårt att via e-post säga vad det skulle kunna bero på.
Man kan bli trött om man har dåligt inställd diabetes, både om man har mycket hypoglykemier och om man ligger för högt. Ett första steg kan därför vara att till exempel göra en glukosmätning tätt över dygnet och få en noggrann bild av din blodsockerkontroll och vid behov försöka att optimera den via din läkare.
En av de vanligaste orsakerna till trötthet är mild till måttlig depression. Ibland är detta svårt att notera för man lever på som vanligt, men har ändå ett lätt sänkt stämningsläge som ger trötthet och orkeslöshet. Ibland finns en tendens både bland läkare och patienter (säger dock inte att det är så i ditt fall) att försumma detta och tycka att det inte är en tillräckligt "kvalificerad" diagnos. Inte desto mindre blir många patienter med just diffus trötthet hjälpta av samtalsterapi eller anti-depressiv medicinering och först efter behandlingen inser man att man hade en depression.
Innan man ev börjar behandla måste förstås din läkare noggrant undersöka om det är en depression. Det kan som sagt finnas en rad andra orsaker och eftersom jag inte vet vilka blodprover som har tagits kan jag ju inte utesluta att det också kan finnas någon kroppslig orsak till besvären.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.

Senaste nyheter

2019-02-15

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes
2019-02-13

”Big data”, muffins och rymdresor

”Big data”, muffins och rymdresor
2019-02-11

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen
2019-02-08

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?
2019-02-06

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)