Insulin, fettinlagring och övervikt

Fråga: Jag har läst någonstans att insulin driver på fettinlagringen i kroppen, hindrar fettförbränningen och stör vårt mättnadshormon?
Är det så?
/Överviktig typ 1 diabetiker.

Hindrik Mulder, professor i molekylär metabolism och diabetesläkare, svarar:

Tack för din fråga som berör en central del av insulins effekt i kroppen.
Insulin är vårt viktigaste anabola hormon. Det betyder att produktion och upplagring av fett stimuleras; samtidigt hämmas nedbrytning av fett. Allt detta beror på att kroppen måste ha en mekanism för att ta hand om de näringsämnen som vi får i oss med kosten.

Ett inte ovanligt problem vid typ 1 diabetes är att man har lagt sig på en lite för hög nivå med insulinbehandlingen: man äter lite för mkt, energiinnehållet är för högt. Samtidigt måste man då ta större mängder insulin för att kontrollera blodglukos. Detta kan således leda till att man blir överviktig, dvs ökade insulinmängder driver en utveckling mot övervikt. Detta är också ett stort problem vid typ 2 diabetes. .

Insulin är i sig ett mättnadshormon. Dessutom interagerar det med andra hormoner som påverkar aptit och mättnad. Dessa interaktioner är komplexa men stora mängder insulin kan förväntas påverka mättnads- och aptitreglering negativt. Även patienter med typ 1 diabetes kan få insulinresistens.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.