Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Hur påverkas barnet av graviditetsdiabetes?


Fråga: Min mor höll på att "törsta ihjäl" när hon väntade mig. Jag har aldrig fått någon förklaring till detta tillstånd, men har nu förstått att hon möjligen var sjuk i graviditetsdiabetes. Har aldrig hört detta begrepp tidigare.

Det är längesedan, men jag har nu börjat fundera mer på detta. Jag är född 1 juli 1949 långt in i djungeln i det tropiska Liberia där min mamma barnmorskan och min far, byggmästaren, arbetade i missionens tjänst.

Hur påverkar en sådan sjukdom ett barn? Kan barnet ta skada? Kan modern drabbas av depression och förskjuta sitt barn? Min mor lämnade över en del av omsorgen om mig till en liberiansk kvinna. Troligtvis fick jag ohälsosamt vätska i mig vid 2 månaders ålder och blev dödssjuk i någon form av amöba.

Blir barnet försvagat genom en graviditetsdiabetes? Mor åt även malariatabletter under graviditeten. Vet inte om det också försämrade hennes tillstånd.

Ja det var många frågor och funderingar....
Tacksam om ni kan ge mig lite info och hjälp att komma vidare i mina funderingar.

 

Kerstin Berntorp, professor, överläkare, Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet, svarar:
Graviditetsdiabetes definieras som förhöjt blodglukos som uppstår eller upptäcks när man är gravid, oavsett om tillståndet förelåg oupptäckt innan man blev gravid eller kvarstår efter förlossningen.

Orsaken till att blodglukos stiger anses vara att man inte förmår öka insulinproduktionen så mycket som krävs i förhållande till den insulinresistens som uppstår under en graviditet till följd av hormonella förändringar. I de allra flesta fall uppstår graviditetsdiabetes under sista tredjedelen av graviditeten när insulinresistensen är som störst men om det var så att din mamma var så oerhört törstig som du beskriver skulle jag tro att hon faktiskt hade diabetes redan innan hon blev gravid.
På den tiden hade man inte samma diagnostiska möjligheter, och framför allt inte i "djungeln" kan man förmoda.

Eftersom glukos passerar moderkakan tas det upp av fostret som ökar sin insulinproduktion vilket i sin tur stimulerar tillväxten. Barnet blir då stort och
kan vara svårt att föda fram. Risken för komplikationer i samband med förlossningen ökar därmed. Barnet kan också drabbas av lågt blodsocker direkt efter förlossningen, innan insulinproduktionen hunnit ställa om sig. Har blodsocket varit väldigt högt finns också risk för gulsot, andningssvårigheter och andra komplikationer i nyföddhetsperioden.

Oavsett om din mamma hade graviditetsdiabetes eller diabetes redan innan hon blev gravid finns en ökad risk för att barnet som vuxen drabbas av diabetes.
Var din mamma mycket sjuk under graviditeten ligger det nära till hands att tro att hon också kan ha blivit deprimerad och trängt bort sitt barn, men kanske fanns det också andra orsaker till att hon lämnade bort dig.

Det kan inte ha varit lätt på den tiden med de medicinska förutsättningar man hade då och andra komplicerande faktorer i djungeln. Hade hon dessutom malaria kan det ha försämrat hennes tillstånd och bidragit till att glukoskontrollen blev sämre.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.

Senaste nyheter

2019-02-15

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes
2019-02-13

”Big data”, muffins och rymdresor

”Big data”, muffins och rymdresor
2019-02-11

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen
2019-02-08

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?
2019-02-06

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)