Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hur motivera till ändrad livsstil

Många med typ 2-diabetes upplever att de får olika kostråd från olika håll. Att dessutom behöva börja motionera och medicinera gör att många ger upp försöken att byta livsstil på förhand.

Varje år hålls en stor diabeteskonferens i USA arrangerad av det amerikanska diabetesförbundet. Årets upplaga inleddes 5 juni i Boston.  Här möts forskare från hela världen och presenterar de senaste forskningsresultaten inom olika områden – allt från att förklara olika mekanismer i sjukdomsutvecklingen till behandlingsmetoder och hur man motiverar någon att byta livsstil.

Motstridiga kostråd

Att få typ 2 diabetes innebär för det mesta en omläggning av kostvanor och uppmaning om att bli mer fysiskt aktiv.
- Många tycker det är svårt att veta vad de ska äta när någon säger att det är jätteviktigt att äta kolhydratfattig kost, någon annan låg fett-kost och en tredje att man måste tänka på kalorierna, säger Wendy A Satin-Rapaport från University of Miamy School of Medicine.
Många ger upp innan de ens börjat.
- En del vill inte heller ta en massa mediciner eftersom de inte känner sig sjuka.

Vända till något positivt

För att en patient ska lyckas med sin behandling gäller det även att läkaren ser på sin egen roll med kritiska ögon, menar Wendy A Satin-Rapaport.
- Det gäller att ha rätt färdigheter i mötet med patienten. Man måste kunna lyssna, visa medkänsla, bekräfta patienten och kunna vända saker till något positivt.
Om en patient till exempel kommer och säger att den inte vill ta insulin, kan läkaren agera på olika sätt.
- Det gäller att se personen. Man kan säga att man förstår att det är mycket att tänka på utan att också behöva ta insulin. Ett bra sätt är att fråga varför han eller hon inte vill ta sitt insulin. Det kan vara för att man är spruträdd eller något annat. Det kan man inte veta.
Genom att få insulinet att framstå som en livräddare kan inställningen ändras, menar hon.
- Motivation är att ha ett val och läkaren kan hjälpa patienten att känna sig motiverad genom att sätt upp mål som är små, mätbara och realistiska.

Måste vara lite psykolog

Många läkare upplever att patienterna vill att de ska värdera och bedöma resultatet av sin behandling.
Wendy A Satin-Rapaport menar att det är bättre att lära patienterna att själva värdera och bedöma sin situation. Om ett provsvar är bra eller dåligt.
- Man får vända på det och ställa en motfråga; vad tycker du själv?  Om man ser ett mönster kan man fråga : Vad är din förklaring?
Det är också viktigt att man hjälper patienten att se det de gör som är bra, och vilka styrkor de har.
- Man måste vara lite psykolog. Vill man uppnå goda behandlingsresultat måste man se att man kan agera på olika sätt…

Sara Liedholm