Hopp om ett läkemedel mot typ 2-diabetes

Genom att ta läkemedelskapslar med speciella tarmbakterier tror Fredrik Bäckhed, Göteborgs universitet, att en stor del av de med typ 2-diabetes kan bli bättre. Genom sin forskning har han kommit fram till patienter med typ 2-diabetes saknar vissa bakterier, de bryter därför ner viss näring annorlunda, så att ämnet imidazole propionate bildas. Ämnet försämrar cellernas förmåga att svara på insulin. I musexperiment har försöken med tarmbakterierna redan lyckats och nu står människan på tur.

Hopp om ett läkemedel mot typ 2-diabetes

Filmen är producerad av Faktabruket 2020 för Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse.

Knut & Alice Wallenbergs Stiftelse