Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fuskade med insulinet i tio år

Ett mejl till diabetesportalen.se år 2013 bekräftade Marias misstankar. Men först två år senare vågade hon berätta, och fick vården att reagera. Efter 27 år, 40 000 sprutor och minst lika många blodsockertest fick hon svart på vitt. Hon har inte längre typ 1-diabetes - hon har MODY2. Här är hennes historia.

Så fick Maria sin MODY-diagnos

Fakta om MODY-diabetes

MODY är inte en utan flera sjukdomar som skiljer sig åt från varandra. De beror på en genetisk mutation som påverkar betacellernas förmåga att producera insulin.

  • MODY 1 utgör cirka 10 procent av alla MODY-fall.
  • MODY 3 är den mest kända MODY-varianten och utgör cirka 60 procent av MODY. Eftersom flest drabbas av MODY 3 görs också den mesta forskningen på patienter med MODY 3, men samma behandling appliceras på patienter med MODY 1.
  • Såväl MODY 1 och MODY 3 misstas ofta för typ 1 diabetes, men patienterna har bättre blodsockervärden och mindre insulinbehov. Patienter med MODY 1 eller MODY 3 behöver inga insulininjektioner utan ges insulinstimulerande medicin i tablettform .
  • MODY 2 utgör cirka 25-30 procent av alla  MODY-fall och misstas ofta för typ 2 diabetes. Det är en mild diabetestyp som inte ska behandlas överhuvudtaget. Personer med denna diagnos kan leva ett liv utan komplikationer, de behöver ingen behandling och ska inte gå på några kontroller. Däremot ska gravida kvinnor med MODY 2 kontrolleras särskilt eftersom sjukdomen kan påverka det ofödda barnet.