Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förlängd smekmånad med RA-medel

När barn som nyligen insjuknat i typ 1 diabetes behandlades med Enbrel, ett läkemedel som används vid till exempel reumatoid artrit, återfick de en del av den så viktiga egna insulinproduktionen.

Läkemedlet Enbrel är en så kallad TNF-hämmare som används vid reumatoid artrit, psoriasisartrit och andra autoimmuna sjukdomar.
TNF-alfa är ett ämne i kroppen som är inblandat i inflammatoriska processer.
Enbrel, och andra TNF-hämmare, binder upp ämnet och lindrar på så sätt inflammationen. Det är sedan länge känt att inflammation också spelar en huvudroll i den förstörelse av de insulinproducerande betacellerna som leder till typ 1 diabetes.

Första gången prövat vid diabetes

Nu har Enbrel för första gången utvärderats vid typ 1 diabetes på nyinsjuknade barn. Det är forskare på universitetet i Buffalo, USA, som i en liten undersökning testat medlet i sex månader på 18 barn i åldrarna 8 till 18 år.
Hälften av barnen lottades till att få Enbrelinjektioner och hälften placebo, sprutor med ett verkningslöst ämne.

Större egen insulinproduktion

När försöket utvärderades visade det sig att Enbrelbehandlingen hade haft den effekt forskargruppen hoppats på.
Blodsockerkontrollen var bättre, HbA1c 5,9 procent jämfört med 7,0 procent.
C-peptidnivåerna, ett mått på kroppens egen insulinproduktion, ökade med 39 procent i Enbrelgruppen och minskade med 20 procent i placebogruppen.
Också barnens behov av injicerat insulin minskade med 18 procent i Enbrelgruppen men ökade med 23 procent i placebogruppen.

Stressade betaceller får hjälp

När diagnosen typ 1 diabetes ställs har i regel patienten kvar en del överlevande men mycket stressade betaceller som återhämtar sig när behandlingen med injicerat insulin startar. Detta gör att sjukdomen blir relativt lättbehandlad den första tiden, den så kallade smekmånaden då behovet av injicerat insulin inte är så stort och blodsockret håller sig på jämna nivåer.
Forskarna tolkar resultaten av undersökningen som att Enbrelbehandlingen hade räddat fler betacellerna och på det sättet förlängt smekmånaden.

Kronisk inflammation

Forskargruppen redovisar även slumpartade fall där patienter med diabetes har startat behandling med TNF-hämmare för andra sjukdomar och på köpet fått en lindrigare diabetes.
Så till exempel förbättrades insulinkänsligheten hos tre patienter med typ 2 diabetes. Hos en av dem så påtagligt att han kunde sluta med insulininjektioner.
Det är också sedan tidigare känt att patienter med typ 1 diabetes har förhöjda halter av TNF-alfa.
Exemplen tyder på att en kronisk inflammationen spelar en roll i såväl typ 1 som typ 2 diabetes.

Ökad infektionsrisk

En av TNF-hämmarnas biverkningar är infektioner. Till exempel har ett ökat antal fall av tuberkulos rapporterats i samband med behandlingen. Därför konstaterar forskarna att patienter under behandling måste noggrant övervakas.
De påpekar vidare att större undersökningar med fler patienter med typ 1 diabetes måste utföras innan några säkra slutsatser kan dras av behandlingen.
En annan möjlighet vore att testa Enbrel på individer som är i riskzonen för, men ännu inte har insjuknat i, typ 1 diabetes.

Text: Tord Ajanki

Läs mer på diabetesportalen.se 

Undersökningen är publicerad i tidskriften Diabetes Care