Ett långsammare sätt att bli fri från diabetes typ 2

Många försök att varaktigt gå ned i vikt misslyckas. Den nya livsstilen, med mindre mat och mer fysisk aktivitet, fungerar under en tid. Sedan blir det, inklusive kroppsvikten, vid det vanliga igen. Jojo-bantning är för många ett välkänt och återkommande begrepp.
Nu visar en brittisk studie på patienter som nyligen hade insjuknat i typ 2 diabetes på en annan, enklare och med det kanske en mer genomförbar metod. En tredjedel av deltagarna blev helt medicinfria och helt kvitt sin diabetes.

manlig bukfetma
Foto: Matton
De tuffa programmen för viktminskning, de med hård kalorirestriktion och i stort daglig träning botar merparten av nydiagnosticerade typ 2 diabetiker. Livsmedelsverket beräknar att en kvinnas kaloribehov under normala förhållanden är mellan 1 700 och 2 500 kalorier per dag, en mans mellan 2 000 och 3 200 kalorier per dag.
I en studie där deltagarna, kvinnor och män, inte åt mer än 700 kalorier per dag under åtta veckor fick nästan nio av tio nyinsjuknade typ 2 diabetiker tillbaka en normal sockeromsättning. Samma restriktiva diet för de som hade haft sjukdomen en längre tid ledde till att hälften ”tillfrisknade” från diabetes. En sådan extrem kalorirestrektion, 700 kalorier per dag, är i längden svår att klara av. En Big Mac-hamburgare, utan tillägg, hos McDonald’s, innehåller drygt 500 kalorier.

Inga särskilda program

De egna, allt för högt ställda kraven på snabb viktnedgång, ligger bakom många misslyckade försök, resonerade de brittiska forskarna.
- Vi vet att det för många är det svårt att följa alltför hårda restriktioner. Våra resultat visar att det är möjligt att bli kvitt sin diabetes i åtminstone fem år med en mer skonsam behandling som då skulle fungerar för många fler, säger Hajira Dambha-Miller, forskare vid universitetet i Cambridge, Storbritannien till Science Daily.
I studien deltog patienter mellan 40 och 69 år. Alla hade nyligen fått diagnosen typ 2 diabetes. De uppmanades att gå ned i vikt vid alla läkar- och sjuksköterskebesök de gjorde men de deltog inte i några särskilda program för viktminskning.

Jämförde kroppsvikt

Fem år efter diagnosen tittade forskarna på deltagarnas kroppsvikt och jämförde de som hade lyckats med viktminskningen med de som hade haft en stabil viktutveckling eller ökat i vikt.
Deltagare som tog något diabetesläkemedel i syfte att sänka blodsockernivån vid uppföljningen uteslöts ur studien liksom de som hade genomgått en fetmaoperation. Återstod 867 deltagare. De jämfördes med hjälp av mätningar av värdet för långtidsblodsocker (HbA1c).
Det visade sig att av de 867 hade 257, 30 procent, lyckats bli kvitt sin diabetes. De som hade minskat tio procent eller mer av sin kroppsvikt sedan diagnosen fem år tidigare hade dubbelt så stor chans att bli diabetesfria, åtminstone under den femåriga uppföljningen.
- Det visar att diabetes typ 2 kan gå i remission och att viktminskning är möjligt utan alltför drastiska åtgärder, säger Hajira Dambha-Miller.

Länk till studien som är publicerad i tidskriften Diabetic Medicin:
Behaviour change, weight loss and remission of Type 2 diabetes

Cirka 500 kalorier finns det exempelvis i:

• 100 gram choklad
  • 150 gram smågodis
  • 200 gram enkel pizza (till exempel Margerita med ost och tomatsås)
  • Två varmkorvar med bröd
  • En deciliter fet sås, till exempel bearnaisesås

På kaloritabellen.se visas kalorimängden för hundratals livsmedel

Text: Tord Ajanki