Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Diabetesmedel stoppas

Avandia och Avandamet dras in tillfälligt i EU den 23 september 2010. Anledningen är att preparaten kan ge ökad risk för hjärt-kärlbiverkningar.

Den tillfälliga indragningen sker efter en noggrann utredning och på rekommendation av den europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) vetskapliga kommitté (CHMP).

Fördelarna uppväger inte riskerna

Efter en ingående utredning konstaterar CHMP att fördelarna med rosiglitazon inte längre uppväger riskerna med substansen och rekommenderar att läkemedel som innehåller rosiglitazon dras in tillfälligt.

Ökad risk för biverkningar

Sedan flera år har det varit känt att rosiglitazon kan leda till att vätska ansamlas i kroppen, något som kan bidra till en ökad risk för hjärtkärl biverkningar. Under de senaste 2-3 åren har ytterligare data rapporterats, som sammanlagda pekar på en något ökad risk för dessa biverkningar.

Avbryt inte behandlingen

Försäljningen av Avandia och Avandamet kommer att upphöra inom loppet av de närmaste månaderna. Uppskattningsvis behandlas för närvarande omkring 5000 patienter i Sverige med Avandia eller Avandamet.
Det är mycket viktigt att de patienter som behandlas med ett läkemedel som innehåller rosiglitazon inte avbryter behandlingen på egen hand. Vid nästa läkarbesök kan en annan lämplig medicin ges i stället.
Rekommendation

* Patienter rekommenderas att kontakta sin läkare för tidsbeställning och vid besöket diskutera val av annat läkemedel.
* Patienter ska inte avbryta sin behandling utan att först ha diskuterat med sin läkare.
* Några nya recept på läkemedel som innehåller rosiglitazon ska inte utfärdas.
* Ansvariga läkare uppmanas att ta reda på vilka patienter som behandlas med läkemedel som innehåller rosiglitazon och erbjuda dem annan lämplig behandling.
* Apotekspersonal rekommenderas hänvisa patienter till sin läkare för att diskutera val av annat läkemedel.

Källa: Läkemedelsverket