Diabetes, ketonkroppar och viktminskning

Fråga: Jag undrar hur jag ska göra när jag har diabetes och vill gå ner i vikt? Vilket blodsocker och ketonvärde kan jag tillåta för att fettförbränningen ska vara optimal?
Vad sker när man har diabetes och höga ketonvärden när blodsockret inte är högt? Har ni någon artikel om att gå ner i vikt vid diabetes typ 1, så får du gärna mejla den.
Mina ketonvärden har nämligen en tendens att sticka iväg, det är ovanligt att jag har kring 0,2. Undrar vad som händer när ketonerna stiger, då blodsockret oftast också stiger.
Gör detta det svårare att gå ner i vikt? Finns det något minsta intag av kolhydrater som man bör få i sig per dag?

Carl-David Agardh, professor på Lunds universitets Diabetescenter och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Malmö, svarar:
Insulin hindrar nedbrytningen av fettväven i kroppen. Vid insulinbrist, som vid typ-1 diabetes eller vid otillräckliga insulindoser, sker en nedbrytning. Fettväven omvandlas då till fria fettsyror som med blodet transporteras till levern där de omvandlas till ketonkroppar.
Symtomen på ansamling av ketonkroppar i kroppen är bland andra illamående, kräkningar, buksmärtor och andfåddhet, i princip samma symtom som kan uppstå vid en maginfluensa. Förekomsten och koncentrationen av ketonkropparna kan du mäta i blodet eller urinen.
Det är aldrig bra att underbehandla sig med insulin så att ketonkroppar uppstår i ett försök till viktminskning. Det kan därför ibland vara ett problem att minska i vikt om man har typ-1 diabetes.
Det viktiga är att viktminskningen sker långsamt med minskat födointag och anpassade insulindoser så att för låga blodsockervärden eller tecken på insulinbrist med uppkomst av ketonkroppar inte uppstår.
När det gäller kostrekommendationer vid diabetes har SBU nyligen givit ut rekommendationen Mat vid diabetes. Du hittar den på
www.sbu.se
Jag hoppas detta är svar på dina frågor.
Carl-David Agardh

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.