Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Byetta stärker betacellerna vid typ 2-diabetes

Jämfört med insulinbehandling med Lantus stärker kombinationen Byetta och metformin betacellernas förmåga att utsöndra insulin mer än dubbelt så mycket.

En internationell forskargrupp har jämfört hur de insulinproducerande betacellerna fungerar efter ett års behandling på två olika sätt.
Den ena gruppen patienter med typ 2 diabetes fick Byetta och diabetestabletten metformin. Den andra enbart Lantus-insulin i den dos patienterna behövde för att hålla en bra blodsockerkontroll.

Stimulerar insulinproduktionen

Byetta, en så kallad GLP-1 analog, är en ny sorts läkemedel vid typ 2 diabetes.
GLP-1 är ett normalt förekommande tarmhormon som stimulerar frisättningen av insulin och Byetta förstärker den effekten.
Patienter med typ 2 diabetes som inte får tillräckligt bra blodsockerkontroll med tabletter kan lägga Byetta till behandlingen. Medlet injiceras två gånger per dag.

Jämförde behandlingarna

Förutom att Byetta förbättrar blodsockerkontrollen finns det flera starka indikationer på att medlet också stärker funktionen hos de insulinproducerande betacellerna. För att bekräfta de iakttagelserna jämförde en internationell forskargrupp resultaten efter ett års behandling av 69 typ 2 diabetiker som slumpmässigt valdes ut till att antingen få Byetta och metformin eller insulin Lantus.

Likvärdig blodsockerkontroll

När det gällde blodsockerkontroll hade båda behandlingarna lika god effekt. I genomsnitt minskade Hba1c-värdet med 0,8 procent i båda grupperna. När studien avslutades var Hba1c i genomsnitt 6,8 procent. Antalet för låga blodsockervärden var färre i den grupp som fick Byetta.

Förbättrad kapacitet

Den stora skillnaden mellan grupperna var de insulinproducerande cellernas kapacitet att utsöndra insulin. En förbättring skedde i båda och i insulingruppen kan den förklaras med att betacellerna förbättrade sin funktion när trycket på dem att producera stora mängder insulin lättade.
Likväl förbättrades förmågan att producera insulin nästan två och en halv gånger mer i Byetta-gruppen jämfört med Lantus-gruppen.

Av största värde

”Flera undersökningar visar att blodsockerkontrollen vid typ 2 diabetes successivt försämras över tid vilket sannolikt beror på en fortlöpande förlust av betaceller, skriver forskargruppen och konstaterar. ”Därför skulle en behandling som kan förhindra eller fördröja förlusten av betaceller vara av största värde.”

Text: Tord Ajanki

Länk till artikeln i tidskriften Diabetes Care