Bo Hjelt hedersdoktor vid Lunds universitet

Företagsbyggaren och mecenaten Bo Hjelt som under lång tid stöttat diabetesforskningen vid Lunds universitet blir hedersdoktor vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Bo Hjelt, född i Finland och uppvuxen i Sverige, är en entreprenör som framgångsrikt byggt upp det multinationella företaget Corporate Development. Vid sidan av sitt värv inom näringslivet har Bo Hjelt ett genuint intresse för forskning. Han bildade 1986 stiftelsen The Bo Hjelt Foundation for Spina Bifida in memory of Madeleine Hjelt, vars syfte är att stödja forskning som förebygger ryggmärgsbråck (spina bifida). Den numera världsomfattande rekommendationen att ge folsyra till gravida kvinnor för att förebygga ryggmärgsbråck på fostret, är sprungen ur forskning som stöttats av stiftelsen.

Stöd till diabetesforskningen

Under de senaste tio åren har han genom stiftelsen The Bo and Kerstin Hjelt Diabetes Foundation stöttat diabetesforskningen vid Lunds universitet. Unga forskare vid universitetet har fått värdefullt finansiellt stöd till forskning om sjukdomen och dess komplikationer med det långsiktiga målet att förebygga och bota diabetes.

Brinner för forskningen

- Bo Hjelt brinner för akademisk forskning som syftar till botandet och preventionen av sjukdomar. Han är också grundare av en konststiftelse, Allan and Bo Hjelt Art Foundation. Titeln som hedersdoktor knyter humanisten och världsmedborgaren Bo Hjelt närmare till Sverige och Lunds universitet, konstaterar professor emeritus Claes Wollheim.

Bo Hjelt kommer att promoveras i Lunds domkyrka den 24 maj 2019.

Källa: Pressmeddelande från Lunds universitet

Hjelt Foundations

Så arbetar vi med pressmeddelanden

På diabetesportalen.se återpublicerar vi pressmeddelanden från svenska universitet och högskolor. Vi har ingen möjlighet att svara på frågor om innehållet eller bedöma den vetenskapliga kvaliteten utan hänvisar till respektive lärosäte. Undantaget är pressmeddelanden från Lunds universitet. För frågor, mejla redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.