Blodsockret sjunker vid stress

Fråga: Vår son har alltid fått lågt blodsocker vid stress.
Han sjunker även i blodsocker på efternatten då det enligt expertisen ska gå upp.
Hans läkare sa ofta att han var tvärtemot vad som var vanligt.
Har ni något svar på detta?

Helena Larsson, barnläkare och forskare på LUDC, svarar:
Det är ganska vanligt att framför allt yngre barn sjunker på efternatten. Det kan bero på att de har en lite för hög basaldos insulin på natten eller på att reservsockret i levern inte riktigt "räcker till" under hela natten.
Hos de lite äldre barnen, som växer mycket, stiger däremot ofta blodsockret framåt morgonen på grund av att de har mycket tillväxthormon på efternatten. Tillväxthormon är ett så kallat stresshormon som höjer blodsockret.
Ibland kan barn som relativt nyligen diagnostiserats med diabetes ha så pass mycket eget insulin kvar att de av detta sjunker under natten.
Stress däremot brukar ge höga blodsocker, då stresshormonerna ser till att blodsockernivåerna stiger i blodet.  Även det är dock avhängigt av hur mycket socker barnet har i reserv i levern. Om stressen orsakar att din pojke glömmer eller inte hinner äta lika mycket kan det ju också leda till lägre blodsocker.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.