Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bättre livsstil förebygger typ 2-diabetes

Nu är det bevisat igen. Med en bättre livsstil går det att mota typ 2 diabetes även för dem som har högst risk att insjukna. Den finska undersökningen Diabetes Prevention Study bekräftar resultaten från flera andra undersökningar.

I undersökningen Diabetes Prevention Study (DPS) delades slumpmässigt 522 överviktiga, medelålders män och kvinnor med försämrad sockeromsättning in i två grupper.
I den ena gruppen fick deltagarna hjälp med regelbunden fysisk aktivitet i organiserade grupper och rådgivning av dietist för bättre matvanor. Den andra gruppen fick goda råd om hur de borde förändra sin livsstil men ingen organiserad aktivitet ordnades.

Förstadium till typ 2 diabetes

När undersökningen började var samtliga deltagare övervikta, bukfeta och hade en försämrad sockeromsättning. Merparten hade det så kallade metabola syndromet, ett samlingsnamn för en rad komplexa störningar i kroppens ämnesomsättning dit förutom den försämrade förmågan att omsätta socker och övervikt också högt blodtryck och blodfettsrubbningar ingår. Metabola syndromet ökar dramatiskt risken för hjärt-kärlsjukdom och klassas också som ett förstadium till typ 2 diabetes.

Snabba förbättringar

Deltagarna i DPS kontrollerades årligen och redan efter det första året, under vilket stödet för en förbättrad livsstil var som störst i den ena gruppen, blev skillnaderna mellan grupperna markant.
Andelen patienter som hade metabola syndromet minskade från 74 till 58 procent jämfört med 74 till 68 procent. Andelen bukfeta (över 102 centimeter för män och över 88 centimeter för kvinnor) hade minskat från 80 till 64 procent i den aktiva gruppen och nästan inte alls i den andra gruppen.

Kraftigt minskad diabetesrisk

När uppföljningen avslutades efter fyra år hade 29 procent i den aktiva gruppen minskat sina riskfaktorer så att de inte längre hade det metabola syndromet. Rubbningarna för samtliga riskfaktorer, utom det farliga blodfettet triglycerider, var statistiskt säkerställd mellan grupperna.
Elva procent hade insjuknat i typ 2 diabetes i den aktiva gruppen och dubbelt så många, 23 procent, i den andra gruppen. Risken för diabetes hade reducerats med 58 procent i den grupp som ändrade till en hälsosammare livsstil.
Resultaten visar att det med en bättre livsstil går att förebygga typ 2 diabetes även för personer med hög risk att insjukna, konstaterar forskarna. På samma sätt förhåller det sig med risken att drabbas av hjärt- kärlsjukdom.

Text: Tord Ajanki

Den finska undersökningen är publicerad i den amerikanska tidskriften Diabetes Care: