Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Både vården och föräldrarna missar barndiabetes

Nästan vart femte barn som insjuknar i diabetes kommer akut till sjukhus med syraförgiftning, läggs in på intensivvård och behandlas med insulindropp. Det är helt i onödan, om sjukvården kände igen symtomen skulle inte sjukdomen behöva gå så långt, menar landets barndibetesläkare som nu startar en informationskampanj.

Trots klassiska tecken på typ 1 diabetes skickas många barn hem igen när de söker vård.

- 16 procent av alla barn som fått diabetes kommer till barnläkare eller sjukhus med syraförgiftning, det vill säga alldeles för sent, säger barndiabetesläkaren Ragnar Hanås i Uddevalla.

- I Italien fick man ned antalet syraförgiftade barn från 78 procent till noll på några år med en massiv informationskampanj. Det måste också vara vårt mål, tillägger Ragnar Hanås.

Ett livshotande tillstånd

Syraförgiftning (ketodacidos) beror på att blodsockerkontrollen helt har spårat ur på grund av grav insulinbrist. Tillståndet är livshotande och leder till döden om det inte snabbt åtgärdas med insulin och ett återställande av rubbningar i syrabas och elktrolytbalansen. Det har hänt att ett barn i Sverige har dött därför att behandlingen försenades för mycket.

Okunnighet i vården

Problemet ligger framför allt hos vården men också hos föräldrarna som inte söker vård trots att barnet visar allvarliga symtom på sjukdom. – Det händer för ofta att vårdpersonal inte känner igen symptomen utan skickar hem barnet igen, kanske med en uppmaning att komma tillbaka för att kontrollera ett fasteblodsocker några dagar senare. Men då kan det vara för sent, säger Ragnar Hanås och tillägger att många barn som kommer till sjukhuset med ketoacidos har haft kontakt med sjukvården någon eller några dagar tidigare.

Upplysningskampanj

För att råda bot på situationen inleder nu Barnläkarföreningen och andra en intensiv informationskampanj. Faktauppgifter och en affisch ska skickas ut till alla mottagningar och vårdinrättningar dit sjuka barn och deras föräldrar söker sig, till exempel vårdcentraler, sjukhus, skolsköterskor, barnavårdscentraler och sjukvårdsupplysningar.

Trött och kissar mycket

De tecken som är typiska om ett barn insjuknar i typ 1 diabetes är att barnet kissar mycket, dricker mycket, är trött och minskar i vikt. Andra symtom kan vara kräkningar utan diarré hos ett barn som dricker bra, andningssvårigheter hos små barn, att barn som varit torra på natten börjar kissa i sängen eller går upp för att kissa. Kampanjen startar den 14 november på Världsdiabetesdagen.

Text: Tord Ajanki

Källa: Diabetolognytt

Symptom på diabetes

Trött
Trött

Kissar mycket
Kissar mycket

Dricker mycket
Dricker mycket

Minskar i vikt
Minskar i vikt

Senaste nyheter

2019-02-15

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes

Nyupptäckt sjukdom kan få betydelse för behandling av diabetes
2019-02-13

”Big data”, muffins och rymdresor

”Big data”, muffins och rymdresor
2019-02-11

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen

Konstgjorda blodkärl ger skjuts åt forskningen
2019-02-08

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?

Kan nya metoder hjälpa läkare att hitta högriskpatienter?
2019-02-06

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Generna påverkar var fettet lagras på kroppen

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)