Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Både typ-1 och typ-2 samtidigt

Eftersom de båda vanligaste diabetestyperna, typ 1 och typ 2, blir vanligare ökar också antalet individer som har båda sjukdomarna samtidigt. Mycket kort kan dubbel diabetes definieras som när en typ 1:a utvecklar insulinresistens, ofta på grund av övervikt. Så sammanfattas tillståndet bakom begreppet dubbel diabetes.

”Vår syn på typ 1 var i många år varit att patienten är smal eller normalviktig, har inte insulinresistens eller de andra vanliga symtomen som vid typ 2 diabetes. De senaste tio till femton åren har verkligheten blivit en annan.” säger Osama Handy, professor vid Joslin Diabetes Center i Boston, USA, till Endocine Today.

Först typ 1, sen typ 2


Alla som har dubbel diabetes har först typ 1. Det är utgångspunkten men inte orsaken. Det är övervikten vilken drabbar allt fler människor över hela världen. Förra årets siffror, som publicerades i tidskriften the Lancet, visar att det idag finns mer än två miljarder feta, det vill säga den allvarligare graden av övervikt (BMI över 30). Två miljarder är nästan var tredje människa.
I USA är var tredje vuxen person fet, 78 miljoner individer. I Sverige är motsvarande siffra14 procent av befolkningen.
Den senaste decennierna har utvecklingen skenat så det är inte konstigt att diabetesprofessionen har ändrat syn på hur en typ 1 diabetiker vanligen ser ut. Dubbel diabetes blir allt vanligare men än så länge är det enbart ett begrepp, någon överenskommen distinkt diagnos och på vilket sätt den ska kännetecknas finns inte.

Olika sjukdomsmekanismer


Typ 1 diabetes orsakas av att immunförsvaret angriper och på sikt dödar alla, eller i stort sett, alla insulinproducerande celler.
Typ 2 diabetes beror antingen på att insulinutsöndringen är för låg eller att motståndet mot insulinet ute i kroppens vävnader är för stort så kallad insulinresistens. Många typ 2 diabetiker producerar mer insulin än en icke-diabetiker men på grund av resistensen är det ändå inte tillräckligt för att hålla blodsockret i schack.
Förenklat kan man säga att insulin fungerar som en nyckel som öppnar cellerna så attt sockret i blodet kan komma in. Om det inte gör det stannar sockret i blodbanan vilket kan orsaka typ 2 diabetes.
Typ 1 diabetiker är inte skyddade mot att bli överviktiga/feta och på så sätt ökar risken för dubbel diabetes. För en person med typ 1 diabetes också utvecklar insulinresistens måste insulindoseringen ökas. Detta leder till viktökning och ett ännu större behov av insulin vilket i sin tur ökar insulinresistensen. Det blir en ond cirkel.

De unga och dubbel diabetes


Det första är självklart insulin i erforderlig mängd. Det andra är förändringar av livsstilen med syfte att minska kroppsvikten för att återfå känsligheten för insulin.
Läkemedel som vanligtvis förskrivs vid typ 2 diabetes kan bli aktuellt, också det för att öka insulinkänsligheten. Även preparat som ska hjälpa till att gå ned vikt kan förskrivas.
I USA där övervikt eller fetma är mycket vanligare än i många andra länder har forskare beräknat att nästan 40 procent av barnen/ungdomarna är överviktiga eller feta.
Francine Kaufman, en känd amerikansk diabetesspecialist och forskare kommenterar i Endocrine Today: ”Du ser patienter med typ 2 diabetes som har en historia av mycket typ 2 diabetes i familjen. Det finns olika gener och miljöfaktorer som triggar båda diabetesformerna.”
Osama Hamdy konstaterar att modern avancerad teknik för egenvård vid diabetes inte uteslutande har fördelar när han hör patienter förklara: ”Jag kan äta vad jag vill för jag kompenserar det med mer insulin.”
”Mer kolhydrater, mer fett, större portioner - den perfekta stormen på ämnesomsättningen.” säger han.

Text: Tord Ajanki

 

Senaste nyheter

2021-04-11

Enbart lätt förhöjt blodsocker ökar risken för hjärtsjukdom

Enbart lätt förhöjt blodsocker ökar risken för hjärtsjukdom
2021-03-19

Både typ-1 och typ-2 samtidigt

Både typ-1 och typ-2 samtidigt
2021-03-17

Idag öppnar den svenska forskningsbanken för framtidens folkhälsa

Idag öppnar den svenska forskningsbanken för framtidens folkhälsa
2021-03-11

Många äldre prediabetiker slipper diabetes

Många äldre prediabetiker slipper diabetes
2021-03-05

Hur är det nu med ägg?

Hur är det nu med ägg?

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)