Ärftlighet, typ 1 och typ 2 diabetes

Fråga: Hej!
Vi har i vår förening (Diabetesföreningen Kronoberg, Växjö medlemsantal 700) haft diskussioner om det påverkar ärftligheten om föräldrarna till barn med diabetes har fått sin diabetes som typ 1 eller 2 som sin första diagnos.
Hur stor "risk" är det att typ 2 diabetes övergår till typ l och inom vilken tidsram pratar man om då.
Hoppas att våra funderingar kan vara uppslag till ämnen att skriva om i Diabetesportalen. se.
Samtidigt vill vi tacka för en alldeles utmärkt information vi får genom er sida. Vi försöker alltid marknadsföra den i samband med våra medlemskontakter.

Britt-Marie Sunesson
ordf. DiabetesföreningenKronoberg, Växjö

Leif Groop, professor i diabetes och endokrinologi, svarar:

Ärftlighet för typ 2 diabetes påverkar sjukdomsbilden vid typ 2 diabetes och vice versa.Om man insjuknar i typ 2 diabetes men har en nära släkting med typ 1 diabetes har man ofta behov av insulinbehandling tidigare än om man inte har någon med typ 1 diabetes i släkten.Risken för typ 2 diabetes är större om mor har typ 2 diabetes, risken för typ 1 diabetes är större om far har typ 1 diabetes.Typ 2 diabetes övergår inte i typ 1 diabetes, det vill säga man bildar inte den typ av autoimmunitet som förstör de insulinproducerande cellerna som vid typ 1 diabetes. Undantaget är dock LADA, men då ser man redan vid sjukdomsdebuten antikroppar som tyder på en autoimmun sjukdom.Däremot förvärras typ 2 diabetes och insulinsekretionen försämras av andra orsaker än de man ser vid typ 1 diabetes - så sjukdomsbilden kan trots allt efter många år likna den vid typ 1 diabetes.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.