Är typ 2 diabetes för evigt?

Fråga: Jag har nyligen fått diagnos diabetes 2. Chockad!
Har regelbundet kollat kolesterolvärden och glykosvärden mm(äter statiner då jag troligen har ärftligt högt värde, har nu 5,9 och  LDL 3,5) . Har inte någon gång haft över 7 som pekar på diabetes enl vårdguiden mfl.
Mina fastevärden har  varierat mellan 5,8 och 6,4. Värde på HbA1C  var i aug -12: 47 och nyligen fortfarande 47. Min dåv. läkare menade att detta var bra värden och inte diabetes. Nya husläkaren ville att jag skulle göra glukosbelastning och det  var 14,5 och fasteglykos 6,4. Alltså fick jag diagnos diabetes 2. Har läst att man ger diagnosen efter två prover, men jag har bara tagit ett. Har fått Metformin 500mg 1 tabl/d.och fick byta Simvastatin mot Atorvastatin 40 mg.
Har blivit uppmanad ändra kost och motion. Jag går på gym och jag har nu försökt komma bort från mitt sötsug samt äta mindre mättat fett. Jag har BMI 26,5 och är 65+.
Vad ska jag tro? Har jag diabetes eller ej?  Kan man bli frisk eller är diabetes för evigt?
Glukosbelastningen gjordes efter en period, då jag ätit mkt onyttigt en tid. Visar det ett absolut värde på diabetes eller kan det variera? Har också haft en mkt stressig tid efter att  två nära anhöriga avlidit.

Tacksam för synpunkter!

//Ledsen patient

Svar: Två blodsockerprover fastande som båda visar 7 eller högre är tillräckligt för att ställa diagnosen diabetes. Anledningen till att man bara testat en gång på dig är sannolikt att du har genomgått en glukosbelastning som visade 14,5. Värdet 12,2 eller högre klassas som diabetes.
Typ 2 diabetes behöver inte alls vara "för evigt". Många som får diagnosen och ändrar livssstil, ändrar matvanor och blir mer fysiskt aktiva, blir av med sjukdomen. Om detta också gäller dig är förståss omöjligt att på förhand veta.
BMI mellan 18,5 och 24,99 räknas som normalvikt. Mellan 25,00 och 29,99 som övervikt. Över 30 som fetma.

Ställ en fråga!

Har du också något du undrar över? Skicka då gärna in din fråga till:

fraga [at] diabetesportalen [dot] se

Vi kan dessvärre inte göra personliga bedömningar eller ge individuella behandlingsförslag utan bara ge allmänna råd.

Vi ska försöka besvara frågan. Både den och svaret kan komma att publiceras på diabetesportalen.se.