Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

5,8 miljoner till forskning om typ 1-diabetes

Fem diabetesforskare och Barndiabetesfonden tilldelas sammanlagt 5,8 miljoner kronor av Odd Fellow Orden i Sverige. Gåvorna är insamlade av sällskapets medlemmar och delades ut i samband med ordenssällskapets 200-årsjubileum.

Odd Fellow Orden i Sverige delar ut sammanlagt 11,6 miljoner kronor till forskning om barn med typ 1-diabetes och barn med medfödd hjärt-kärlsjukdom. Summan fördelas lika mellan de båda forskningsområdena.

De som tilldelas jubileumsgåvorna för forskning om diabetes är:

Helena Elding Larsson
Helena Elding Larsson, docent och överläkare
1.    Helena Elding Larsson, överläkare och docent vid Lund Universitet, för stöd till banbrytande forskning med frågeställningen om oralt insulin givet till barn från 4-7 månaders ålder till 3 år, med hög genetisk risk, kan förhindra utveckling av betacellautoantikroppar och senare diabetes. Ansökt och tilldelats 1.100.000 kronor.

Gun Forsander
Gun Forsander
2.    Gun Forsander, docent och överläkare vid Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus, Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg, för att studera om en kombination av det infektionsdämpande läkemedlet Azitromycin, inducerad betacells-vila och kostråd kan minska irritationen och belastningen av de insulinproducerande cellerna och därmed bromsa upp förloppet av typ 1 diabetes. Ansökt och tilldelats 1.300.000 kronor

Lisa Juntti Berggren
Lisa Juntti Berggren
3.    Lisa Juntti-Berggren, professor, kliniken för endokrinologi, metabolism och diabetes, Karolinska sjukhuset, för en preklinisk experimentell studie för att se om en sänkning av blodfettet APO lipoprotein C3 kan bromsa eller förhindra förstörelsen av beta-celler och därmed minska risken för att utveckla diabetes typ 1. Ansökt och tilldelats 300.000
Kristina Lejon
Kristina Lejon
4.    Kristina Lejon, professor i immunologi och Vice dekan vid Umeå Universitet, för preklinisk forskning för att bättre förstå autoantikroppars funktion och därmed få mer kunskap om varför diabetes typ 1 uppkommer. Ansökt och tilldelats 600.000 kronor.


Johnny Ludvigsson
Johnny Ludvigsson
5.    Johnny Ludvigsson, senior professor, avdelningen för pediatrik och institutionen för experimentell medicin vid Linköpings universitet, för en klinisk studie där nydiagnostiserade barn- och ungdomar med typ 1 diabetes behandlas med en intralymfatisk autoantigen kombinerad med vitamin D och en tumor necros factor fört att försöka bevara kvarvarande insulinsekretion. Ansökt och tilldelats 1.200.000 kronor.


Barndiabetesfonden
Barndiabetesfonden
6.    Barndiabetsfonden, som är en stiftelse helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och föreningar. Fonden delar ut bidrag till forskningsbidrag till forskargrupper över hela landet. Behovet av preklinisk forskning, epidemiologisk forskning, genetisk forskning och immunologisk forskning är nödvändig för att förebygga, bota eller lindra barndiabetes typ 1. Ordens jubileumsgåva är ett bidrag till denna forskning. Tilldelats 1.315.000 kronor.


Mer information: www.oddfellow.se

Källa: Pressmeddelande från Odd Fellow Orden i Sverige

 

 

Så arbetar vi med pressmeddelanden

På diabetesportalen.se återpublicerar vi pressmeddelanden från svenska universitet och högskolor. Vi har ingen möjlighet att svara på frågor om innehållet eller bedöma den vetenskapliga kvaliteten utan hänvisar till respektive lärosäte. Undantaget är pressmeddelanden från Lunds universitet. För frågor, mejla redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Senaste nyheter

2020-06-29

Världens fetaste länder

Världens fetaste länder
2020-06-29

Vilket matmönster har du?

Vilket matmönster har du?
2020-06-29

Farliga eller nyttiga

Farliga eller nyttiga
2020-06-29

Ludvigsson och Lernmark i topp bland världens experter på typ 1-diabetes

Ludvigsson och Lernmark i topp bland världens experter på typ 1-diabetes
2020-06-29

Långvariga höga blodsockervärden ökar risken för demens

Långvariga höga blodsockervärden ökar risken för demens

Vill du komma i kontakt med oss, skicka e-post: redaktionen [at] diabetesportalen [dot] se.

Besöksadress: Lunds universitets Diabetescentrum, CRC, SUS Malmö, Jan Waldenströms gata 35, Hus 91, plan 12. 214 28 Malmö.

Telefon: 040/39 10 00 (vx)